Bij de behandeling van botmetastasen wordt meer en meer gebruik gemaakt van 'botbeschermers'. Om hun werking te begrijpen, moeten we ons herinneren dat kankercellen die in het bot zijn binnengedrongen, er de werking van de botafbrekende osteoclasten stimuleren. 'Botbeschermers' daarentegen remmen de werking van deze cellen.
In dat opzicht hebben 'botbeschermers' meerdere effecten:
Een behandeling met 'botbeschermers' kan leiden tot een vermindering van het calciumgehalte in het bloed. Voordat men de behandeling start, is een bloedafname dus noodzakelijk om het calciumgehalte alsook het vitamine D-gehalte te meten. Daarna wordt op regelmatige basis bloed afgenomen. Patiënten die met 'botbeschermers' worden behandeld, moeten ook dagelijks een supplement van minstens 500 mg calcium en 400 IU vitamine D innemen, behalve in geval van hypercalcemie.
Bijzondere aandacht gaat naar het gebit en de kaken bij patiënten die worden behandeld met 'botbeschermers'. Er bestaat inderdaad een risico op osteonecrose van de kaak (ernstige wonde die niet of slecht geneest ter hoogte van de kaak). Voordat de behandeling wordt gestart, moet een volledige stand van zaken worden opgemaakt van de mond en het gebit. Een goede mond- en tandhygiëne tijdens de behandeling is erg belangrijk en de patiënt dient het optreden van aandoeningen in de mond direct te melden aan de behandelende arts.
Pijn is het meest voorkomende symptoom van botmetastasen. Het treedt vooral op waar de botmetastasen zich bevinden: ribben, lage rug…
Naarmate de metastasen evolueren, kan de pij...
Lees verderRadiotherapie heeft een belangrijke, tweeledige rol:
Bij de behandeling van botmetastasen wordt meer en meer gebruik gemaakt van 'botbeschermers'. Om hun werking te begrijpen, moeten we ons her...
Lees verderIn het begin kunnen klassieke ontstekingsremmers erg doeltreffend zijn voor de behandeling van botpijnen. Dit kan echter ook een valkuil zijn. Sommige p...
Lees verderHet beleid van de artsen wordt bepaald door de aanwezigheid van deze uitzaaiingen (botmetastasen): vooral het comfort van de patiënt en het verlengen van zijn leven zijn nu belangr...
Lees verderEen klassieke radiografie wordt vaak gebruikt bij pijnklachten door een gekende botmetastase om aldaar een fractuur op te sporen.
Een botscintigra...
Lees verderProf. dr. Kristiaan Nackaerts, pneumoloog aan UZ Leuven.
Prof. dr. Sevilay Altintas, oncoloog in UZ Antwerpen
Prof. Bertrand Tombal, hoofd van de dienst urologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen