Chronische bronchitis - Zoek hulp als u wilt stoppen met roken. | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Chronische bronchitis


GETUIGENISSEN

Zoek hulp als u wilt stoppen met roken.

Zoek hulp als u wilt stoppen met roken.

Prof. Pierre Bartsch, pneumoloog en tabakoloog in het CHU van Luik

Bij chronische bronchitis moet de patiënt absoluut stoppen met roken. Maar na jaren onafgebroken roken is dat vaak heel moeilijk. Hulp van een arts kan de r2oker uit de impasse halen.

Waarom is het belangrijk dat iemand hulp zoekt als hij wil stoppen met roken?

Het gebeurt heel zelden dat iemand beslist om te stoppen met roken en daar in zijn eentje ook in slaagt. Roken is eigenlijk een chronische ziekte en moet ook als dusdanig worden behandeld. Tabak maakt personen zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk. Lichamelijk zijn rokers vooral afhankelijk van de nicotine in de sigaret. Psychisch is de verslaving veel complexer om aan te pakken en ongedaan te maken. Roken is bij rokers gewoon een manier van leven.

Die dubbele afhankelijkheid wordt het best bestreden met een combinatie van medicatie en psychologische ondersteuning. Bij de geneesmiddelen die de artsen mogen voorschrijven, horen onder meer nicotinevervangers (kauwgom, pleisters), geneesmiddelen, zoals Varenicline (werken in op het gevoel van gemis en genot) en zelfs, maar zeldzamer, antidepressiva.

Hoe verlopen de hulpsessies voor rookontwenning?

Wie wil stoppen met roken, kan zelf kiezen met wie hij het liefst werkt: met zijn huisarts, een tabakoloog, een longarts of een psycholoog. Die laatste mag wel geen geneesmiddelen voorschrijven. In de vier gevallen betaalt de sociale zekerheid acht hulpsessies voor rookontwenning terug. De patiënt mag die over twee jaar spreiden. De eerste raadpleging duurt lang (45 minuten). De begeleider schat de afhankelijkheidsgraad in, de motivatie om te stoppen, maar ook wat de patiënt ertoe zou kunnen brengen om door te gaan met roken. Het doel is om de behandeling zo persoonlijk te maken, dat de patiënt ook mee in het proces gaat investeren. De andere sessies zijn korter (30 minuten) en zijn bedoeld om de behandeling bij te sturen, om maatregelen te nemen bij eventuele gewichtstoename of om inzicht te krijgen in een eventuele mislukking Belangrijk om te weten is dat iemand vaak pas na vier of vijf pogingen definitief stopt met roken. Er is dus geen reden om ontmoedigd te raken.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Inentingen bij chronische bronchitis 16 02 2012
Chronische bronchitis
Inentingen bij chronische bronchitis

Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...

Lees verder
Revalidatie chronische bronchitis met kinesitherapie 16 02 2012
Chronische bronchitis
Revalidatie chronische bronchitis met kinesitherapie

Lichaamsbeweging is een van de pijlers van de revalidatie bij chronische bronchitis. Het helpt de gevolgen van de aantasting aan de longfuncties op te vangen. Maar het...

Lees verder

OPINIEPEILING

U zit in de cinema/bij vrienden/in een vergadering en voelt een hoestbui aankomen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook