Chronische myeloïde leukemie - Chronische myeloïde leukemie (CML): een revolutie | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Chronische myeloïde leukemie


GETUIGENISSEN

Chronische myeloïde leukemie (CML): een revolutie in de behandelingen

Chronische myeloïde leukemie (CML): een revolutie in de behandelingen

Em. prof. aan de Université Catholique de Louvain (UCL) André Bosly, hematoloog aan het CHU Mont-Godinne

De behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML) is de laatste jaren sterk geëvolueerd, onder andere dankzij de tyrosinekinaseremmers. Een blik op deze veelbelovende stoffen.

In het begin van de jaren 2000 verscheen de eerste tyrosinekinaseremmer. Welke invloed heeft deze nieuwe behandeling gehad op de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML)?

“Dat was revolutionair. Voor de komst van die nieuwe stoffen stierven patiënten met chronische myeloïde leukemie binnen vijf jaar – tenzij ze een transplantatie ondergingen. Vandaag, bijna tien jaar na de lancering van imatinib, zijn de meeste patiënten die deze behandeling gekregen hebben, nog steeds in leven.”

Zijn er sindsdien nog stappen vooruit gezet?

“Er werden nieuwe tyrosinekinaseremmers (nilotinib, dasatinib) ontwikkeld. Ze bieden nu een doeltreffend alternatief als er resistentie tegen een behandeling optreedt. Een nieuwe stof, ponatinib, wordt trouwens onderzocht. De eerste resultaten zijn veelbelovend bij vormen van leukemie die een resistente mutatie vertoonden, de zogenaamde T315I-mutatie. Behalve een beenmergtransplantie hadden we tot nu toe geen enkele oplossing voor die vormen van de aandoening.”

Er zijn ook studies aan de gang over eventuele onderbrekingen van de behandeling.

“Ja, dat klopt. Die studies hebben betrekking op patiënten onder behandeling die al meer dan twee jaar in volledige cytogenetische remissie zijn – het Philadelphiachromosoom is niet meer op te sporen bij een genetische analyse. De onderzoekers hebben vastgesteld dat die patiënten 50% kans hebben om geen recidief te krijgen als de behandeling wordt onderbroken. Mogelijk hebben tyrosinekinaseremmers dus een effect op langere termijn.”

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Stamceltransplantatie 15 07 2024
Chronische myeloïde leukemie
Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie wordt zelden gebruikt voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie, omdat het een zware behandeling is en, vooral, omdat gerichte behandelin...

Lees verder
De 3 fasen van myeloïde leukemie 15 07 2024
Chronische myeloïde leukemie
De 3 fasen van myeloïde leukemie

Er zijn drie ontwikkelingsfasen bij myeloïde leukemie. De eerste is de ‘chronische’ fase, die zo wordt genoemd omdat ze zich traag ontwikkelt, met weinig symptomen. Vanda...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent in behandeling voor chronisch myeloïde leukemie. Wat zijn uw wensen?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook