Hoeveel soorten leukemie bestaan er?
Er zijn zoveel soorten leukemie als er patiënten zijn.
Pas correct.
Correct!
Er bestaan 4 soorten leukemie, geklasseerd naargelang het soort witte bloedcellen die zich vermenigvuldigen (lymfocyten of granulocyten), en het feit of ze chronisch of acuut zijn. Elke vorm heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en heeft een specifieke behandeling nodig.
Treft leukemie een specifiek publiek?
Het treft alle leeftijden.
Pas correct.
Correct!
Alles hangt af van het soort leukemie waarover sprake is. Acute lymfatische leukemie bijvoorbeeld treft vooral kinderen tussen 2 en 6 jaar. Terwijl de andere vormen van leukemie eerder betrekking hebben op de volwassenen. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose is voor chronische myeloïde leukemie 50 jaar.
Wat is het verschil tussen acute en chronische myeloïde leukemie?
De evolutiesnelheid van de aandoening
Pas correct.
Correct!
Zonder behandeling evolueert chronische myeloïde leukemie veel trager dan de acute vormen. De behandelingen en prognoses van elk van die kankervormen verschillen ook. Tegenwoordig is 90% van de patiënten nog steeds in leven 5 jaar na de diagnose van chronische myeloïde leukemie, dankzij de behandelingen. Maar het overlevingscijfer na 5 jaar in geval van acute myeloïde leukemie ligt lager dan 40%.
Hoe wordt leukemie behandeld?
Er bestaat geen enkele doeltreffende behandeling.
Pas correct.
Correct!
Medicamenteuze behandelingen, beenmergtransplantatie, chemotherapieën enz.: de keuze van de behandeling hangt onder andere af van de vorm van leukemie. Chronische lymfatische leukemie zal bijvoorbeeld niet worden behandeld zolang de aandoening stabiel is. Maar bij de diagnose van chronische myeloïde leukemie moet automatisch en onmiddellijk een medicamenteuze behandeling worden ingesteld.