Gepubliceerd op 14/04/2021 à 15:47
Ruim een jaar na de COVID-19 uitbraak in Europa is er al heel wat meer inzicht in het verloop van de ziekte en zijn onderhand welbekende symptomen zoals hoesten, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Maar naast deze algemene ziekteverschijnselen duiken er steeds meer symptomen op die een verband kunnen hebben met COVID-19. Zo blijkt ook gehoorschade gerelateerd te zijn aan dit virus.
Van milde respiratoire symptomen tot kritische schade aan organen waarvan de gevolgen lang kunnen blijven aanslepen. Zo variabel kan het individuele ziektebeeld van COVID-19 zijn. Dit maakt het moeilijk om te voorspellen welk exact effect de infectie met zich meebrengt. Maar hoe meer de wetenschap zich buigt over deze kwestie, hoe meer informatie er aan het licht komt. Zo wijst recent onderzoek uit dat 1 op 10 COVID-19 patiënten te maken krijgt met gehoorverlies(1).
Wat is het verband tussen COVID-19 en gehoorschade?Bij besmetting zal het COVID-19 virus verschillende types cellen aanvallen, waaronder ook de epitheelcellen, ofwel de buitenste cellaag, van het middenoor. Hoewel het voorlopig nog gissen is naar het exacte mechanisme zijn er vermoedens dat het virus een ontsteking van het middenoor zal veroorzaken. Zulke ontstekingen kunnen leiden tot het vernietigen van cellen en opstapeling van vloeistof in het middenoor, wat eerder al gerelateerd werd aan gehoorschade(2). COVID19 kan dus aan de basis van gehoorverlies liggen, al dan niet gepaard gaande met tinnitus, ofwel oorsuizen, vertigo, ook bekend onder de noemer draaiduizeligheid, en otalgie, beter gekend als oorpijn.
Wat is de impact van COVID-19 op aanwezige gehoorschade?Wat als je voor COVID-19 al aan gehoorschade lijdt? Kan het COVID-19 virus dit dan verergeren? Ook het antwoord op deze vraag staat nog in de kinderschoenen. Wel geven tinnitus patiënten aan dat hun aandoening kan verslechteren door COVID-19, al geldt dit niet voor iedereen(3). Opmerkelijk is dat dit niet enkel een effect is van de infectie zelf, maar ook een gevolg kan zijn van de veranderde leefomgeving door de pandemie. Denk hierbij maar aan aangepaste werkomstandigheden, zoals meer thuiswerk, minder sociale contacten, en het thuis opvangen van kinderen. Maar ook stress, angststoornissen, depressie, slaaptekort en irritatie veroorzaakt door de nieuwe manier van leven draagt bij tot het verergeren van tinnitus symptomen.
Wat is het effect van mondmaskers op het gehoor?Los van de rechtstreekse gevolgen van COVID-19, zijn er ook indirecte effecten die slechthorenden beduidend kunnen benadelen. We hebben intussen allemaal al ondervonden dat het dragen van mondmaskers ons stemgeluid dempt en ons minder verstaanbaar maakt. Luider spreken kan dit veelal voor een deel oplossen, maar mensen die voornamelijk communiceren via gebarentaal en liplezen hebben helaas geen alternatief(4). Verder is het dragen van een mondmasker een zegen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar tegelijk een vloek voor mensen met een hoorapparaat. Dit kan per ongeluk meegenomen worden wanneer het mondmasker afgenomen wordt en op de grond terecht komen met alle gevolgen van dien.
Wat te doen bij gehoorverlies na COVID-19 infectie?Hoe het verdere verloop van gehoorverlies na besmetting met COVID-19 eruitziet is voorlopig moeilijk in te schatten. Wel is het sterk aangeraden om een arts te raadplegen indien er vermoedens zijn van gehoorverlies als gevolg van een COVID-19 infectie. Een vroegtijdige behandeling van viraal geïnduceerd verlies van gehoor kan namelijk een positief effect hebben en eventuele verdere schade vermijden.
Deel en print dit artikel
"De wereldwijde publieke noodsituatie veroorzaakt door covid-19 mag dan officieel voorbij zijn, de pandemie zal nog vele jaren aanhouden. Het is ook niet duidelijk dat de...
Lees verder“Op dit punt in het lange traject van de pandemie kennen veel mensen de klassieke symptomen van een covid-19 infectie: keelpijn, een nare hoest, congestie, koorts en over...
Lees verder“Het ziektebeeld van omikron, de variant van Covid-19 die nog steeds dominant is verschilt sterk met zijn voorgangers. Eerdere varianten drongen dieper door in de luchtwe...
Lees verderLangdurige covid kent echter meerdere definities. De veel gebruikte NICE-definitie (National Institute for Health and Care Excellence) stelt dat iemand 3 maanden na een c...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen