Gepubliceerd op 12/10/2022 à 13:23
“Het ziektebeeld van omikron, de variant van Covid-19 die nog steeds dominant is verschilt sterk met zijn voorgangers. Eerdere varianten drongen dieper door in de luchtwegen en dat leidde tot meer ernstige infecties. Meer mensen belandden op intensieve zorgen of hadden beademing nodig”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) in Het Laatste NIeuws. Met andere woorden, omikron is milder, maar wél zeer besmettelijk.
“In de modellen van eind augustus zien we dat er een najaarsgolf zal zijn. Vanaf september zien we dat die effectief op gang komt. Vorig jaar zagen we al dat de cijfers eind juli begonnen te stijgen, we hebben dit jaar dus een voorsprong van zo’n zes weken”, haalt Molenberghs aan. Volgens de biostatisticus is het moeilijk om te voorspellen wanneer die golf net zal pieken. “Ik spreek met twee woorden, maar het is waarschijnlijk dat we de piek eind deze maand of ergens in november bereiken.”
Wat ook meespeelt, is of een nieuwe variant het overneemt. Vandaag is omikron-BA.5 nog steeds dominant. Nieuwkomer BQ.1, ook een subvariant van omikron, zou het kunnen overnemen. Die variant wordt over de hele wereld in de gaten gehouden. “En als dat gebeurt, is er nog geen reden tot paniek, want we blijven in de omikron-famillie”, zegt Molenberghs in Het Laatste Nieuws.
Deel en print dit artikel
“Ik ben voor het eerst bang van een virus. Dat heb ik noch bij ebola noch bij aids gevoeld. Wij wisten goed hoe we ons moesten beschermen. Dat is bij een virus dat via de...
Lees verderUne campagne de sensibilisation autour du vaccin contre le coronavirus est nécessaire afin d’augmenter la proportion de travailleurs vaccinés dans le secteur des soins de...
Lees verderSchotse onderzoekers zochten uit hoe groot het risico is op een ziekenhuisopname voor covid-19 bij zorgverstrekkers en hun huishouden.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij...
Lees verderLes mesures ont été renforcées dans le pays. Retrouvez, ci-dessous, les dernières recommandations du gouvernement fédéral.
Vous ête...
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen