Gezien de wijzen van overdracht van de ziekte beogen de belangrijkste voorzorgsmaatregelen het vermijden van infectie en verspreiding en het gebruik van een grote dosis gezond verstand:
Moet je een masker dragen om jezelf te beschermen tegen coronavirus? Het gebruik van een masker wordt aanbevolen als u last heeft van hoesten en niezen of als u in de buurt bent van iemand die mogelijk COVID-19 heeft.
Het is belangrijk de gebruiksaanwijzing van een masker nauwgezet te respecteren: was altijd uw handen met water en zeep of hydroalcoholische gel voordat u het masker aanbrengt; verwijder het masker langs de achterkant van uw hoofd om contact met uw gelaat te vermijden; gooi het masker onmiddellijk na gebruik weg in een gesloten vuilnisbak; enz.
Een op de vijf COVID-19 patiënten moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarom ook is het essentieel om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zowel voor uzelf als voor uw naasten. Daar kan een persoon bij zijn die beschouwd wordt als 'risicopersoon': iemand ouder dan 65 jaar en / of mensen met kanker, hypertensie, een longziekte, diabetes, een cardiovasculaire aandoening of een andere ziekte die het immuunsysteem verzwakt (en bij het gebruiken van bepaalde geneesmiddelen).
Artikel geschreven door Hugues Henry, gezondheidsjournalist. Bronnen : https://www.who.int/fr/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public https://health.clevelandclinic.org/faqs-what-you-should-know-about-covid-19-and-chronic-medical-conditions/ https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/ https://www.info-coronavirus.be/nl/
Hoe wordt het coronavirus verspreid? De goede gewoonten die aangeraden worden om besmetting te vermijden zijn gebaseerd op de antwoorden op deze vraag.
De ziekte wordt op twee manieren doorgegeven door mensen: via contact met druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten en niezen en via de lucht.
De coronavirussen zouden tot drie uur overleven op droge oppervlakken en tot zes dagen in een vochtige omgeving. Bovendien zou het nieuwe coronavirus als aerosol (in de lucht zwevende deeltjes) gedurende drie uur detecteerbaar zijn. De druppeltjes die uitgestoten worden door een besmette personen zouden slechts enkele seconden 'actief' zijn.
Overdracht van mens op mens tijdens de incubatieperiode, wanneer mensen nog geen symptomen hebben, werd al aangetoond.
Artikel geschreven door Hugues Henry, gezondheidsjournalist. Bronnen : https://lecmg.fr/coronaclic/ https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973 https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-03/uota-csq031320.php
Internationaal onderzoek concentreert zich onder meer op de opkomst van het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2 genaamd. De informatie kan dan ook op elk ogenblik evolueren.
Volgens recente internationale studies zijn de symptomen meestal mild bij mensen met COVID-19 (in afnemende volgorde van frequentie):
De meest vertegenwoordigde leeftijdsklasse is die van 30- tot 79-jarigen (87%).
Kan men drager zijn van coronavirus zonder symptomen te vertonen? Ook dat wordt onderzocht. Wetenschappers stelden begin maart 2020 vast dat mensen met COVID-19 gemiddeld tot vijf dagen na het oplopen van de ziekte asymptomatisch kunnen zijn. De maximale incubatietijd (periode van besmetting tot het optreden van symptomen) bedraagt veertien dagen. Dat cijfer verklaart de quarantaine en isolatiemaatregelen die genomen werden voor mensen die mogelijk in contact kwamen met het coronavirus.
Aan welke verwikkelingen worden mensen met COVID-19 blootgesteld? 80% van de mensen herstelt zonder dat ze een speciale behandeling nodig hebben. Mogelijke verwikkelingen zijn luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en zelfs dodelijke gevallen van longontsteking. Die alarmerende longontstekingen leidde overigens tot de identificatie van COVID-19 in december 2019 in China. Andere complicaties zijn onder meer ernstig acuut ademhalingssyndroom, bepaalde maagdarmstoornissen en nierfalen.
Mensen ouder dan 65 jaar en / of mensen die al ademhalings- of hart- en vaatziekten (comorbiditeit) hebben en van wie het immuunsysteem verzwakt is, worden als risicopersonen beschouwd.
Artikel geschreven door Hugues Henry, gezondheidsjournalist. Bronnen : OMS https://lecmg.fr/coronaclic/ https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-03/acop-piw030520.php
Il est de plus en plus évident que le coronavirus peut causer des problèmes neurologiques, y compris des AVC. Il est frappant de constater que ce sont souvent les personn...
Lees verderMaar ook jonge mensen worden niet gespaard, aldus de JAMA. Aan de hand van een nationale databank van ziekenhuizen identificeerden Amerikaanse onderzoekers 3.222 niet-zwa...
Lees verderSchattingen suggereren dat een op de vijf mensen wereldwijd een onderliggende ziekte heeft die het risico op ernstige covid-19 bij infectie zou kunnen verhogen.
Naar sc...
Lees verder“Het effect op het psychisch welzijn is achteraf gezien minder groot dan we eerst dachten”, zegt psycholoog en hoogleraar Inez Germeys (KU Leuven) aan VRT NWS. “Er zijn b...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen