Darmkanker - Er is leven na dikkedarmkanker! | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Darmkanker


GETUIGENISSEN

Er is leven na dikkedarmkanker!

Er is leven na dikkedarmkanker!

Jacqueline, 70 jaar

Nadat ze op 61-jarige leeftijd getroffen werd door dikkedarmkanker, heeft Jacqueline gevochten om deze te overwinnen. Vandaag leidt ze een normaal leven, maar blijft wel regelmatig op controle gaan.

Buikpijn: een vaak voorkomend symptoom

"Mijn kanker werd negen jaar geleden gediagnosticeerd. Ik was 61 jaar. Ik had meer en meer last van buikkrampen: mijn maag was ontregeld. Ik raadpleegde een gastro-enteroloog maar ik had geen enkel vermoeden dat het om dikkedarmkanker ging. Ik wist niet dat deze aandoening pijn kon veroorzaken. Maar de dokter dacht er onmiddellijk aan omdat ik vreselijk bleek en vermagerd was. Hij deed een bloedonderzoek, dan een coloscopie en hij regelde onmiddellijk een dringende chirurgische ingreep, één week later. Toen ik de diagnose te horen kreeg, ben ik niet in elkaar gestort. Integendeel. Ik zei tegen mezelf dat ik hier wel doorheen kom en zal vechten. Mijn grootste motivatie was om mijn kleinkinderen te zien opgroeien."

Zeven maanden behandeling tegen dikkedarmkanker

"In feite had ik geluk bij een ongeluk. De chirurg moest een deel van het rechtercolon wegnemen, maar hij heeft gelukkig niet moeten raken aan de linkerkant. Anders had ik misschien een stoma nodig gehad. Na de operatie heb ik ook chemotherapie gekregen om de kans op terugval te beperken. De behandeling heeft in totaal zeven maanden geduurd. Ik heb ze vrij goed verdragen, ben niet al te ziek geweest. En vooral, de behandeling tegen dikkedarmkanker geeft geen haaruitval. Dat zou heel zwaar geweest zijn, vrees ik."

Kanker… en daarna?

"Ik leid vandaag een volledig normaal leven. Ik hoef zelfs geen speciaal dieet te volgen. Maar de arts benadrukte dat je nooit genezen bent van kanker. Om de zes maanden wordt een radiografie en een scan gedaan om na te gaan of de kanker niet terugkomt. Twee jaar geleden werden lymfeknopen ontdekt op de heelkundige snijvlakken. Mijn arts was ongerust. Hij liet me om de drie maanden op controle komen om de evolutie van de lymfeknopen te volgen. Maar ze veranderden niet. Afgelopen februari waren ze verdwenen. Ik moet bekennen dat ik buiten deze controles niet aan mijn kanker denk of aan het risico op terugval. Gelukkig maar, want je moet kunnen vergeten en een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden."

Deel en print dit artikel


NIEUWS

AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren 03 12 2024
Longkanker
AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren

Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...

Lees verder
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop 17 10 2024
Borstkanker
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop

Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...

Lees verder
Preventie van kanker: tips van oncologen 14 08 2024
Longkanker
Preventie van kanker: tips van oncologen

Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.

  • Rook niet.
  • Probeer een gezond gewicht te be...

Lees verder
"Stop met te zeggen dat je moet vechten tegen kanker" 23 10 2023
Borstkanker
"Stop met te zeggen dat je moet vechten tegen kanker"

"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Waarom mannen vaker kanker krijgen dan vrouwen 28 06 2023
Darmkanker
Waarom mannen vaker kanker krijgen dan vrouwen

“Onder wetenschappers groeit het inzicht dat een ongezonder leven slechts voor een deel verklaart dat er meer mannelijke dan vrouwelijke kankerpatiënten zijn. Mannen lijk...

Lees verder

OPINIEPEILING

Ik ben 50 jaar en zou mij dus moeten laten screenen op dikke darmkanker. De test voor stoelgangonderzoek is te koop in de apotheek. Maar…

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook