Dystonie - Neuroleptica veroorzaken vaak dystonie | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Dystonie


GETUIGENISSEN

Neuroleptica veroorzaken vaak dystonie

Neuroleptica veroorzaken vaak dystonie

Dr. Gonce, neuropsychiater in het CHR Citadelle-ziekenhuis in Luik

Neuroleptica worden gebruikt om zware psychiatrische stoornissen te behandelen. Maar ze leiden wel tot dystonie, die zelfs jaren na de behandeling kan voorkomen.

Komt dystonie ten gevolge van neuroleptica vaak voor?

Veel te vaak krijgen we patiënten over de vloer met dystonie, nadat ze neuroleptica hebben ingenomen. Alle neuroleptica veroorzaken dystonie, en soms zelfs tot onomkeerbare vormen. Dystonie kan soms maanden of jaren na de behandeling opkomen. Vaak weet de patiënt niet dat zijn dystonie het gevolg is van die neuroleptica. Het is een werkelijke tijdbom.

Nochtans zijn die medicijnen belangrijk?

Ja. Maar spijtig genoeg worden neuroleptica te vaak voorgeschreven voor psychiatrische symptomen die dergelijke behandeling niet vereisen, zoals een gewone depressie of eenmalige slaapstoornis. En dat terwijl de indicaties voor het gebruik van neuroleptica duidelijk zijn: we moeten ons aan die indicaties houden.

Kunnen de vormen van dystonie ten gevolge van neuroleptica behandeld worden?

Botulinetoxine vertoont goede resultaten, net als diepe breinstimulatie. Beide behandelingen zijn doeltreffend tegen laattijdige dystonie na een neuroleptica-inname.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Dystonie door medicatiegebruik 22 11 2023
Dystonie
Dystonie door medicatiegebruik

In opdracht van het Fonds Secundaire Dystonie werden een brochure en een korte animatievideo gemaakt over dystonie door medicatiegebruik. Die kunnen mensen die geneesmidd...

Lees verder
20 12 2013
Dystonie
Injecties van botulinetoxine

Botulinetoxine wordt in een minimale dosis toegediend. Dit geneesmiddel kan dystonie (in dit voorbeeld: blefarospasme) doeltreffend behandelen. De behandeling wordt onmid...

Lees verder
20 12 2013
Dystonie
Hemifaciale spasme is een van de vormen van dystonie

Bij hemifaciale spasme trekken de spieren aan één gezichtshelft samen. De symptomen kunnen verzacht worden door toediening van botulinetoxine.

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Parkinson
Medipedia facebook