Botulinetoxine is een van de giftigste stoffen ter wereld en wordt afgescheiden door de bacterie Clostridium botulinum. Maar in een minimale dosis is dit eiwit een middel tegen dystonie. Botulinetoxine heeft het leven van personen met een focale dystonie werkelijk veranderd.
Botulinetoxine wordt in de spier(en) gespoten die verantwoordelijk zijn voor de abnormale bewegingen. Zo wordt een gedeeltelijke of totale paralysie (verlamming) teweeggebracht. Bij deze behandeling moet de arts de juiste dosis vinden om de spasmen te onderdrukken, en desondanks de goede spierwerking te behouden. Bovendien werkt botulinetoxine niet onmiddellijk: soms moet u enkele dagen wachten voor een zichtbare verbetering. Om de positieve effecten van botulinetoxine te behouden, moet er om de drie à vier maanden een nieuwe dosis worden toegediend.
Soms gebruikt de arts nog andere geneesmiddelen bij focale dystonie: anticholinergica, benzodiazepines, baclofen, tetrabenazine enz. Ze verzachten de pijn, ontspannen de spieren en verminderen de onwillekeurige bewegingen.
Botulinetoxine wordt in een minimale dosis toegediend. Dit geneesmiddel kan dystonie (in dit voorbeeld: blefarospasme) doeltreffend behandelen. De behandeling wordt onmid...
Lees verderBij hemifaciale spasme trekken de spieren aan één gezichtshelft samen. De symptomen kunnen verzacht worden door toediening van botulinetoxine.
Lees verderIn opdracht van het Fonds Secundaire Dystonie werden een brochure en een korte animatievideo gemaakt over dystonie door medicatiegebruik. Die kunnen mensen die geneesmidd...
Lees verderBij hemifaciale spasme trekken de spieren aan één gezichtshelft samen. De symptomen kunnen verzacht worden door toediening van botulinetoxine.
Lees verderBotulinetoxine wordt in een minimale dosis toegediend. Dit geneesmiddel kan dystonie (in dit voorbeeld: blefarospasme) doeltreffend behandelen. De behandeling wordt onmid...
Lees verderCaroline, 28 jaar
Dr. Gonce, neuropsychiater in het CHR Citadelle-ziekenhuis in Luik
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen