Een erectie begint in de hersenen. Lichamelijke en/of mentale prikkeling zorgt ervoor dat signalen worden gezonden via het ruggenmerg naar de zenuwen in de penis. Die signalen veroorzaken een relaxatie van de spiervezels rond de holten in de caverneuze zwellichamen. Die holten kunnen dan vollopen met bloed.
Doordat de caverneuze zwellichamen met bloed worden gevuld neemt de penis in volume toe.
De druk neemt toe in de caverneuze zwellichamen waardoor de aders worden samengedrukt en er minder bloed kan terugvloeien. Daardoor wordt de penis stijver.
Een ejaculatie (zaadlozing) vindt plaats als een man maximaal is opgewonden. De ejaculatie verloopt in 2 fasen. In de eerste fase wordt het sperma (zaad) in de richting van de prostaat gestuwd waar er prostaatvocht wordt aan toegevoegd.
In de tweede fase trekken de spieren aan de basis van de penis snel samen. Hierdoor wordt het sperma door de penis geleid in 5 samentrekkingen.
Het klaarkomen of orgasme vindt plaats samen met de zaadlozing en dan is een erectie niet meer nodig. Dat is een refractaire periode waarin er geen erectie meer mogelijk is. De tijd tussen 2 erecties kan zeer kort zijn bij jonge mannen (enkele minuten) en veel langer bij senioren.
Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:Hemospermie: welke onderzoeken laten uitvoeren?
Om een erectie te hebben, moeten de anatomische structuren aanwezig zijn die een erectie mogelijk maken. Is dat bij de clitoris het g...Ontdek de anatomie van de clitoris
Vooreerst, wees gerustgesteld: bloed bij de zaadlozing kan nooit uit de testikels komen. Bloed in de testikel migr...Hemospermie: onschuldige oorsprong van de bloedsporen
Voor alle duidelijkheid: erectiepillen worden voorgeschreven aan mannen met een erectiestoornis. Ze zijn niet bedoeld voor recreat...De juiste reden voor een erectiepil
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen