Gepubliceerd op 27/01/2012 à 11:27
U bent een jongvolwassene in de kracht van zijn leven? Dat stelt u nog niet vrij van impotentie. Focus op erectiestoornissen bij jongeren.
Zijn erectiestoornissen een gevolg van ouderdom? Zonder twijfel, maar niet altijd. Ouderdom is weliswaar een van de belangrijkste risicofactoren van erectiestoornissen, toch kunnen ook jongeren ermee te maken krijgen. 20 à 25% van de veertigers, en 5% van de dertigers zouden met impotentie kampen. Zelfs stoere binken in de twintig kunnen erectiestoornissen krijgen.
De oorzaken van de vaakst voorkomende erectiestoornissen verschillen naargelang de leeftijd. Bij rijpe mannen bijvoorbeeld zouden hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak zijn van erectiele dysfunctie. Maar bij mannen jonger dan 40 jaar zijn lichamelijke oorzaken veel zeldzamer. Toch blijven ze wel mogelijk. Erectiestoornissen kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan een letsel aan het zenuwstelsel na een auto-ongeval, maar ook aan een vergevorderd stadium van diabetes of aan multiple sclerose. Ook alcohol, vermoeidheid, stress, en bepaalde drugs kunnen tijdelijke problemen veroorzaken.
In een zeer groot aantal van de gevallen is de oorzaak van erectiestoornissen bij jongere mannen van psychologische aard. De meest frequente oorzaak: angst. Jongeren raken gestresseerd, omdat ze bang zijn om te falen, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Soms komt de erectie tijdelijk niet tot stand, wat normaal is. Maar hierdoor ontstaat de angst om de volgende keer opnieuw niet te presteren. Als die vrees aanhoudt, dan kan de erectiele dysfunctie blijvend worden. Er bestaan nog andere psychologische oorzaken die erectiestoornissen kunnen verklaren: een slechte seksuele opvoeding, een trauma als kind, relatieproblemen, libidoverlies enz.
In de eerste plaats raadpleegt u het best uw behandelende arts of een uroloog gespecialiseerd in seksuele problemen. Die kan de mogelijke oorzaken van uw erectiestoornis achterhalen en indien nodig een behandeling met geneesmiddelen voorschrijven. Zijn de oorzaken van uw stoornis eerder van psychologische aard, dan zal die een seksuoloog aanraden. Deze laatste zal u van uw schuldgevoel bevrijden, u helpen om uw seksualiteit weer op te bouwen, enkele taboeonderwerpen de kop indrukken, inwerken op uw droombeeld enz. Erectiestoornissen zijn niet onvermijdelijk. Of u nu jong bent of minder jong, praat erover.
Deel en print dit artikel
Het woord 'priapisme' verwijst naar de Griekse mythologie. Priapus is namelijk de god van geluk en vruchtbaarheid, en wordt afgebeeld met een enorme penis in erectie...
De prostaat is een mannelijke geslachtsklier die dient voor de voortplanting. Hij produceert prostaatvocht, dat samen met de spermatozoïden (zaadcellen, die geproduceer...
Voor wie tevergeefs alle bestaande behandelingen heeft uitgeprobeerd. Erectiemiddelen zijn in meer dan 70% van de gevallen doeltreffend,...Wie komt hiervoor in aanmerking?
Het was François de la Peyronie die in 1743 de gelijknamige ziekte beschreef, een goedaardige, maar wel invaliderende aandoening. De ziekte van Peyronie is weinig bekend...
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen