Gepubliceerd op 11/01/2012 à 18:05
Bij sommige, vooral jonge mannen, kan de oorzaak van de erectiestoornissen bij stress liggen. Wat is het verband tussen stress en een erectie?
Teveel druk op het werk, spanningen met de partner, moeilijkheden om het einde van de maand te halen enz. Iedereen heeft wel eens last van stress. Een spanning die ons dagelijks leven kan ondermijnen, en die zelfs in bed gevolgen kan hebben. Een voorbijgaand, seksueel falen, kan angst veroorzaken … voor een volgend falen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan: de angst om geen goede erectie te krijgen, doet net de erectiestoornissen ontstaan.
Hoe stress het erectiemechanisme belemmert, is niet 100% zeker. Zeer waarschijnlijk doet stress de gladde spieren in de penis opspannen. Daardoor kunnen de zwellichamen zich niet volledig openen en kan er minder bloed naar de penis stromen, wat nodig is om een erectie te krijgen.
Tot de leeftijd van 40 jaar is stress de hoofdoorzaak van erectiestoornissen. Daarna is de verklaring eerder te zoeken bij een lichamelijke stoornis, bijvoorbeeld in de vorm van hart- en vaatziekten. Niettemin zijn er bij mannen jonger dan 40 jaar ook organische oorzaken mogelijk. Erectiestoornissen zijn bijvoorbeeld frequent bij multiple sclerose.
Als de oorzaak van de stress duidelijk is, moeten mannen eerst proberen die weg te werken. “Bij stress op het werk verbetert de situatie meestal al na enkele weken vakantie”, geeft dr. de Meyer aan. Ook relaxatietechnieken, sofrologie en meditatie kunnen helpen. Een gespecialiseerde aanpak bij een psychotherapeut of een seksuoloog kan nuttig zijn bij aanhoudende problemen.
In tweede instantie kan het soms aangewezen zijn om geneesmiddelen te proberen (PDE 5-remmers). Deze medicatie helpt op korte termijn en met zekerheid een erectie te krijgen, en zo het zelfvertrouwen te herstellen.
Deel en print dit artikel
Het woord 'priapisme' verwijst naar de Griekse mythologie. Priapus is namelijk de god van geluk en vruchtbaarheid, en wordt afgebeeld met een enorme penis in erectie...
De prostaat is een mannelijke geslachtsklier die dient voor de voortplanting. Hij produceert prostaatvocht, dat samen met de spermatozoïden (zaadcellen, die geproduceer...
Voor wie tevergeefs alle bestaande behandelingen heeft uitgeprobeerd. Erectiemiddelen zijn in meer dan 70% van de gevallen doeltreffend,...Wie komt hiervoor in aanmerking?
Het was François de la Peyronie die in 1743 de gelijknamige ziekte beschreef, een goedaardige, maar wel invaliderende aandoening. De ziekte van Peyronie is weinig bekend...
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen