Gepubliceerd op 20/09/2011 à 12:50
Erectiestoornissen vloeien soms voort uit een opvoeding die schuldgevoelens aanleert tegenover seks. Toch is het mogelijk om zich ervan te bevrijden.
“Blijf van je piemel af, dat is VIES!” Hoeveel jongens hebben dat niet gehoord tijdens hun kinderjaren? Of “Ben je niet beschaamd?” als ze op heterdaad betrapt werden op doktertje spelen met het buurmeisje. Op dat moment is een kind niet beschaamd om helemaal op te gaan in de deugden van de kinderlijke seksualiteit, wat overigens volledig normaal is. Maar omdat jongens steeds te horen krijgen dat seks degoutant is, gaan ze zich uiteindelijk schamen en er zich zelfs schuldig over voelen. Bij het opgroeien kunnen die gevoelens problemen opleveren in hun seksuele leven: erectiestoornissen.
Hoe kan een dergelijke psychologische blokkade erectiestoornissen veroorzaken? Wat gebeurt er dan precies in de hersenen? Een man kan stress ervaren bij de seksuele daad, bijvoorbeeld door bovenstaande redenen. Die stress veroorzaakt een overproductie noradrenaline in de hersenen. Bij een te grote vrijlating van deze neurotransmitter spannen de spieren van de penis zich op. Hierdoor kan het bloed, dat noodzakelijk is voor de erectie, niet doorstromen naar de penis.
Sekstherapie kan een uitkomst bieden aan deze problemen. Het doel van de behandeling is de patiënt te helpen om afstand te nemen van de beschuldigende, seksuele opvoeding. De man moet daarom inzicht hebben in het leed dat zijn eigen ouders hadden.
Het negatieve imago van seks dat de man als kind heeft meegekregen, kan de weerslag zijn van de moeilijke relatie die de ouders hadden met het lichaam en seks. Ouders brengen louter hun eigen opvoeding over, die ze zelf destijds kregen. Zo kan een moeilijke omgang met seks worden doorgegeven van de ene generatie op de andere. Toch beslist de patiënt zelf of hij die overdracht al dan niet stopt. Die overdracht stoppen begint wellicht met een kritische evaluatie van de eigen seksuele opvoeding.
Deel en print dit artikel
Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:Hemospermie: welke onderzoeken laten uitvoeren?
Om een erectie te hebben, moeten de anatomische structuren aanwezig zijn die een erectie mogelijk maken. Is dat bij de clitoris het g...Ontdek de anatomie van de clitoris
Vooreerst, wees gerustgesteld: bloed bij de zaadlozing kan nooit uit de testikels komen. Bloed in de testikel migr...Hemospermie: onschuldige oorsprong van de bloedsporen
Voor alle duidelijkheid: erectiepillen worden voorgeschreven aan mannen met een erectiestoornis. Ze zijn niet bedoeld voor recreat...De juiste reden voor een erectiepil
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen