Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Prostaatkanker heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de erectiekwaliteit, al kan de behandeling wel erectiestoornissen veroorzaken.
De prostaat is een mannelijke geslachtsklier die dient voor de voortplanting. Hij produceert prostaatvocht, dat samen met de spermatozoïden (zaadcellen, die geproduceerd worden door de teelballen) het sperma vormt. Er bestaan twee soorten prostaatproblemen: goedaardige prostaatvergroting (GPV) en kanker. Bijna 50% van alle GPV-patiënten hebben een erectiele disfunctie. Kanker heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de erectie, al kan de behandeling wel tot erectiestoornissen leiden.
Prostaatkanker wordt meestal behandeld met een radicale prostatectomie, waarbij de prostaat chirurgisch verwijderd wordt. Probleem: de erectiezenuwen (die voor de verbinding zorgen tussen hersenen en penis bij seksuele prikkeling) liggen tegen de achterzijde van de prostaat. Als ze beschadigd raken, kan dit blijvende erectiestoornissen veroorzaken.
Als de kanker precies gelokaliseerd kan worden, is een zenuwsparende prostatectomie mogelijk. Maar zelfs in dat geval ontstaan er na de operatie erectiestoornissen die slechts geleidelijk verminderen.
Ook radiotherapie (bestraling) leidt op lange termijn tot erectiestoornissen. Tijdens een hormoonbehandeling bij vergevorderde kankers ten slotte verdwijnen het erectievermogen en de libido vaak.
Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op een zenuwsparende prostatectomie. De diagnose is echter moeilijk, want in de beginfase gaat deze kanker met geen enkel symptoom gepaard. Regelmatig het PSA-gehalte in het plasma meten, kan een goed beeld geven van het risico, en uitmaken of grondiger onderzoek nodig is. Ook erfelijkheid is een belangrijke risicofactor. Ongeveer 50% van alle mannen die een naaste bloedverwant (vader of broer) hebben met prostaatkanker, krijgen eveneens de ziekte.
Orale geneesmiddelenbehandelingen bij erectiestoornissen zijn doeltreffend wanneer het erectievermogen niet volledig terugkeert na een zenuwsparende prostatectomie. Om een artificiële erectie op te wekken, kunnen er ook intracaverneuze injecties (in de zwellichamen) toegepast worden.
Deel en print dit artikel
Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:Hemospermie: welke onderzoeken laten uitvoeren?
Om een erectie te hebben, moeten de anatomische structuren aanwezig zijn die een erectie mogelijk maken. Is dat bij de clitoris het g...Ontdek de anatomie van de clitoris
Vooreerst, wees gerustgesteld: bloed bij de zaadlozing kan nooit uit de testikels komen. Bloed in de testikel migr...Hemospermie: onschuldige oorsprong van de bloedsporen
Voor alle duidelijkheid: erectiepillen worden voorgeschreven aan mannen met een erectiestoornis. Ze zijn niet bedoeld voor recreat...De juiste reden voor een erectiepil
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen