Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Testosteron is hét mannelijk hormoon bij uitstek. Zonder testosteron geen erectie. Een goede reden om er wat dieper op in te gaan!
Testosteron is een steroïd hormoon dat bij mannen afgescheiden wordt door de testikels. Het wordt ook bij vrouwen geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren, maar wel in veel kleinere hoeveelheden. De testosteronsecretie start tijdens het foetale leven en speelt een rol bij de geslachtsdifferentiatie, die begint in de loop van de derde maand. De productie van testosteron stopt bij de geboorte, maar begint opnieuw vanaf de puberteit.
Testosteron is een androgeen hormoon, met andere woorden: het is verantwoordelijk voor de mannelijke fysieke kenmerken, zoals de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen, lichaamsbeharing en stemwisseling. Testosteron heeft ook een anaboliserend effect, wat betekent dat het de spier- en botontwikkeling stimuleert. Tot slot is testosteron noodzakelijk voor de spermatogenese (productie van spermatozoïden). We zouden het dan ook het 'libidohormoon' kunnen noemen.
Een tekort aan testosteron kan de libido doen dalen en erectiestoornissen (impotentie) veroorzaken. Zo kunnen bepaalde vormen van obesitas (zwaarlijvigheid) het testosterongehalte verminderen. Bij een sterke toename van de vetmassa wordt testosteron immers gedeeltelijk omgezet in oestrogeen. Dit geslachtshormoon kan dan typisch vrouwelijke kenmerken doen verschijnen, zoals borstgroei.
Testosterontekort is vaak leeftijdsgebonden. In veel gevallen kunnen de bijgaande erectiestoornissen behandeld worden met geneesmiddelen. Maar alvorens te starten met een testosteronverhogende behandeling, kunt u zich beter eerst laten screenen op prostaatkanker. Bij dit type kanker zou zo een behandeling immers de groei van kankercellen kunnen bevorderen. Een belangrijke voorzorgsmaatregel als u tot de risicopopulatie behoort (vanaf 50 jaar).
Deel en print dit artikel
Aambeien zijn verwijdingen van de bloedvaten in en rond de aars. Ze zien er uit als spataderen, die we beter kennen van in de onderbenen. Ze kunnen zw...Wat zijn aambeien?
Wanneer u niet langer over het erectieprobleem praat, begint het vermijdingsgedrag. Dan doktert u allerlei strategieën...Erectiestoornissen: elkaar ontlopen lost niets op
Een groep van ongeveer 5700 mannen die een arts consulteerden voor erectiestoornissen werd vergeleken met 17.000 andere mannen...Erectiestoornissen: meer kans op migraine
PDE5-remmers zijn geneesmiddelen die de erectie bevorderen. Zij worden voorgeschreven om erectiestoornissen te behandelen. Maar PDE5-remmers zijn nie...Effect op bloedvaten
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen