Nina, 30 jaar oud
De zwangerschap is de leukste periode in een vrouwenleven! Behalve wanneer u gastro-oesofagale reflux krijgt. Net zoals veel andere mama’s heeft Nina hetzelfde ongemak meegemaakt.
“Over het algemeen heb ik niet veel last gehad van zwangerschapskwaaltjes. Ik werd in het eerste trimester niet misselijk en moest niet braken. Ik had alleen enorm veel zin in aardbeien. Maar na de zevende maand werd het lastiger. Ik kreeg dan te maken met gastro-oesofagale reflux.
Zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds kreeg ik een brandend gevoel achter het borstbeen. Ik had ook vaak braakneigingen. Dat was absoluut niet sexy, zelfs niet voor een zwangere vrouw. Soms kwam er wat bitter vocht in mijn mond en irriteerde het mijn keel. Ik kreeg dan een slechte adem en had niet altijd een tandenborstel bij me. Kortom, ik veranderde geleidelijk aan in een echte afknapper, en niet alleen door mijn bolle buik. ’s Nachts werd ik verplicht met kussens onder de rug te slapen om die zure oprispingen te voorkomen. Gevolg: ik kon pas rond twee uur ’s nachts in slaap vallen. Uiteindelijk durfde ik bijna niet te eten uit vrees voor een zure oprisping.
Tijdens een bezoek bij mijn arts heb ik het onderwerp naar voren gebracht. Hij legde me uit dat de zure oprispingen te maken hadden met mijn zwangerschap. Enerzijds voerde de baby druk uit op mijn maag, waardoor er voedsel in combinatie met maagzuur opkwam in de slokdarm. Anderzijds veroorzaakt progesteron een ontspanning van de slokdarmsfincter. De maaginhoud kwam dus gemakkelijker terug in de slokdarm. Mijn arts raadde me antacida aan. Dat veranderde mijn leven radicaal: ik kon weer eten zonder zure oprispingen. Dankzij mijn behandeling kon ik de rest van de zwangerschap rustig afwachten. En kon ik de kleine Adriaan verwachten, zonder zure nasmaak in de mond.”
Deel en print dit artikel
“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...
Lees verderNet als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen