Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

GERD-reflux


GETUIGENISSEN

Zure oprispingen hebben mijn zwangerschap verstoord

Zure oprispingen hebben mijn zwangerschap verstoord

Nina, 30 jaar oud

De zwangerschap is de leukste periode in een vrouwenleven! Behalve wanneer u gastro-oesofagale reflux krijgt. Net zoals veel andere mama’s heeft Nina hetzelfde ongemak meegemaakt.

“Over het algemeen heb ik niet veel last gehad van zwangerschapskwaaltjes. Ik werd in het eerste trimester niet misselijk en moest niet braken. Ik had alleen enorm veel zin in aardbeien. Maar na de zevende maand werd het lastiger. Ik kreeg dan te maken met gastro-oesofagale reflux.

Zure oprispingen: een zeer pijnlijk symptoom

Zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds kreeg ik een brandend gevoel achter het borstbeen. Ik had ook vaak braakneigingen. Dat was absoluut niet sexy, zelfs niet voor een zwangere vrouw. Soms kwam er wat bitter vocht in mijn mond en irriteerde het mijn keel. Ik kreeg dan een slechte adem en had niet altijd een tandenborstel bij me. Kortom, ik veranderde geleidelijk aan in een echte afknapper, en niet alleen door mijn bolle buik. ’s Nachts werd ik verplicht met kussens onder de rug te slapen om die zure oprispingen te voorkomen. Gevolg: ik kon pas rond twee uur ’s nachts in slaap vallen. Uiteindelijk durfde ik bijna niet te eten uit vrees voor een zure oprisping.

De oplossing: antacida

Tijdens een bezoek bij mijn arts heb ik het onderwerp naar voren gebracht. Hij legde me uit dat de zure oprispingen te maken hadden met mijn zwangerschap. Enerzijds voerde de baby druk uit op mijn maag, waardoor er voedsel in combinatie met maagzuur opkwam in de slokdarm. Anderzijds veroorzaakt progesteron een ontspanning van de slokdarmsfincter. De maaginhoud kwam dus gemakkelijker terug in de slokdarm. Mijn arts raadde me antacida aan. Dat veranderde mijn leven radicaal: ik kon weer eten zonder zure oprispingen. Dankzij mijn behandeling kon ik de rest van de zwangerschap rustig afwachten. En kon ik de kleine Adriaan verwachten, zonder zure nasmaak in de mond.”

 

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Wat kan ik tegen die dagelijkse zure oprispingen doen? 14 10 2011
GERD-reflux
Wat kan ik tegen die dagelijkse zure oprispingen doen?

Enkele tips om gastro-oesofagale reflux te voorkomen, of te verzachten:

  • Probeer geen te zware maaltijden te eten. U kunt bijvoorbeeld het aantal maaltijden overdag verd...

Lees verder
Antireflux chirurgie 14 10 2011
GERD-reflux
Antireflux chirurgie

Voor wie?

Een langdurige gastro-oesofagale reflux kan de levenskwaliteit aanzienlijk verslechteren. In dat geval kan de arts overgaan tot chirurgie. Er zijn twee redenen die een...

Lees verder
Geneesmiddelen: een oplossing tegen GERD 14 10 2011
GERD-reflux
Geneesmiddelen: een oplossing tegen GERD

Doel van de geneesmiddelen

Elk geneesmiddel heeft hetzelfde doel: het zuurgehalte in de maag verminderen en dus ook de aanval op het slokdarmslijmvlies verkleinen in geval van re...

Lees verder
Hoe stelt de arts GERD vast? 14 10 2011
GERD-reflux
Hoe stelt de arts GERD vast?

Diagnose van gastro-oesofagale reflux

Het is vrij gemakkelijk om GERD vast te stellen. Het kenmerkende symptoom is brandend maagzuur na de maaltijden en ’s nachts. Toch kan de do...

Lees verder
Wat zijn de mogelijke complicaties bij GERD? 14 10 2011
GERD-reflux
Wat zijn de mogelijke complicaties bij GERD?

Reflux oesofagitis

Soms komt het slijmvlies van de slokdarm regelmatig in contact met maagsap. Dat kan een ontstekingsreactie met zich meebrengen. Bij slokdarmontsteking spreken...

Lees verder
GERD: is het voedsel verantwoordelijk? 14 10 2011
GERD-reflux
GERD: is het voedsel verantwoordelijk?

Te zware maaltijd

De maag is geen rekbaar orgaan. Door te veel voedsel neemt de druk op de maag toe, wat zure oprispingen in de hand werkt.

Te snelle maaltijd

Tijdens een vee...

Lees verder

OPINIEPEILING

Een zure smaak in de mond en een branderig gevoel in de maagstreek: geen ideale omstandigheden om zaken te doen. En die zakenlunch dan?

ZIEKTES IN DE KIJKER

Alle ziekten
NEWSLETTER
Medipedia facebook