Gepubliceerd op 10/08/2015 à 09:21
Een goede therapietrouw houdt in dat de patiënt de voorgeschreven medicatie precies inneemt zoals voorgeschreven: de juiste hoeveelheid, op de juiste tijdstippen … Therapietrouw is een conditio sine qua non voor de succesvolle behandeling van een hiv-infectie.
Hiv-infectie, een chronische ziekte
Er bestaat nog geen geneesmiddel dat een hiv-infectie kan genezen. De huidige geneesmiddelen verlagen de virale belasting (de hoeveelheid virussen in het bloed) en remmen zo de ziekteprogressie af. Een hiv-infectie is een chronische ziekte geworden, die levenslang moet worden behandeld. De behandeling kan maar werken als ze stipt wordt nageleefd: u moet de tabletten elke dag innemen, op de juiste tijdstippen en zoals aangegeven door het medische team. Een goede therapietrouw is immers fundamenteel voor een efficiënte behandeling en dus voor een optimale werking van uw immuunsysteem.
95% therapietrouw
Dat is het doel dat de artsen bij de meeste patiënten nastreven. In de praktijk komt dat neer op minder dan twee fouten (vergeten, te late inname …) per maand van een geneesmiddel dat eenmaal per dag wordt ingenomen. Meerdere factoren kunnen een goede therapietrouw in de weg staan:
Daarom moet de arts altijd een behandeling op maat voorschrijven, opdat de patiënt zijn behandeling stipt zou naleven.
Twee gevolgen van een slechte therapietrouw
Een slechte therapietrouw kan tot gevolg hebben dat de behandeling mislukt, en wel om twee grote redenen:
Waakzaamheid op lange termijn
U moet uw medicatie tegen hiv elke dag innemen, levenslang. Op lange termijn kunnen die geneesmiddelen bijwerkingen hebben. De huidige geneesmiddelen veroorzaken echter minder vaak bijwerkingen, en die kunnen beter worden opgevangen. Daarom zal de specialist in infectieziekten regelmatig de toestand van uw lever, nieren en beenderen onderzoeken. U loopt ook een hoger risico om suikerziekte, een hartziekte, een verhoogde bloeddruk of een beroerte te ontwikkelen. Daarom zal de specialist ook regelmatig uw cholesterolconcentratie en bloedglucosewaarde controleren.
Opletten voor wisselwerkingen
Gelijktijdige inname van meerdere geneesmiddelen kan interacties veroorzaken die de werkzaamheid van uw behandeling kunnen verminderen. Zo kunnen geneesmiddelen tegen erectiestoornissen, antihistaminica en bepaalde geneesmiddelen tegen astma in wisselwerking treden met geneesmiddelen tegen hiv. Voor u een geneesmiddel inneemt, moet u dus altijd het advies vragen van de specialist in infectieziekten, ook als het gaat om een geneesmiddel dat u zonder voorschrift kunt verkrijgen.
Enkele tips voor een betere adherentie
Enkele tips die u kunnen helpen om uw geneesmiddelen niet te vergeten:
Deel en print dit artikel
De resultaten van die systematische peiling zijn toch wel enigszins verrassend wat de gevolgen van die stigmatisering betreft. 91% van de respondenten was het eens met de...
Lees verderVolgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn....
Lees verderIn het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige ... Zij informeren hiv-...
Lees verderDe eerste grote stap vooruit in 2017 was de terugbetaling van PreP, een preventiestrategie waarbij mensen...
Lees verderUit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen