Gepubliceerd op 05/08/2011 à 10:34
Nierinsufficiëntie is een risico dat men als hiv-patiënt niet mag negeren. Vooral wanneer men wat ouder wordt. Waarop moet u letten?
Dankzij de antiretrovirale middelen kan men tegenwoordig oud worden met hiv! Toch zou volgens recente studies het natuurlijke verouderingsproces bij een hiv-patiënt iets sneller verlopen(1). Om dit te begrijpen, moeten we terug naar het begrip 'veroudering', namelijk een hele reeks kleine inflammatoire gebeurtenissen waaraan ieder van ons onderhevig is. Bij seropositieve mensen is het risico op een ontsteking altijd iets groter in vergelijking met de algemene bevolking. Ook wanneer het virus onder controle is ten gevolge van de behandeling. Wat is eigenlijk het gevolg voor de nierfunctie? Als het nierweefsel sneller veroudert, stijgen ook de risico's op nierproblemen. Geen reden tot paniek, maar wel om uw nieren in het oog te houden.
Ook andere fenomenen kunnen uw nieren zwaar op de proef stellen. HIVAN (Human Immunodeficiency Virus Associated Nephropathy) bijvoorbeeld staat bekend als een ziekte die te maken heeft met het directe, toxische effect van hiv op de nieren. Het aidsvirus heeft het in dit geval gemunt op de nierlichaampjes (lichaampjes van Malpighi), de nierfilters die het bloed moeten zuiveren. Het gevolg is een ernstige nierinsufficiëntie. Deze gevallen blijven echter echt zeldzaam en treffen vooral patiënten die zich niet houden aan hun behandeling. Co-infecties zoals hepatitis B en C kunnen eveneens een impact hebben op de staat van uw nieren. Langer leven met een co-infectie verhoogt eveneens de risico's om complicaties te ontwikkelen, onder meer complicaties aan de nieren.
Sommige antiretrovirale middelen kunnen een tubulopathie veroorzaken, een nieraandoening die bij sommige patiënten kan leiden tot een ernstige nierinsufficiëntie(2). Meestal gaat het hier om patiënten van wie de nierfunctie al aangetast was. Het voorschrijven van deze geneesmiddelen wordt tot nu toe niet in vraag gesteld, maar vooraleer de arts het middel voorschrijft, onderwerpt hij de nierfunctie van de patiënt aan een voorafgaande controle. Er wordt ook gecontroleerd of er bij de patiënt geen sprake is van een eventuele diabetes, die de risico's op een nieraandoening zou kunnen verhogen. Wat ook noodzakelijk is, is een permanente opvolging van de patiënt.
Om uw nieren te beschermen, kunt u de volgende regels volgen: hypertensie en diabetes, die bevorderlijk zijn voor het verschijnen van nierproblemen, voorkomen of zeer goed behandelen. Zorg voor een regelmatige controle van uw nierfunctie en van uw arteriële bloeddruk. Hypertensie is niet alleen een oorzaak, maar ook een vroegtijdig symptoom van nierinsufficiëntie.
(1) Deeks SG. HIV infection, inflammation, immunosenescence, and aging. Annu Rev Med. 2011 Feb 18;62:141-55.
(2) Mocroft A, Kirk O, Reiss P, De Wit S, Sedlacek D, Beniowski M, Gatell J, Phillips AN, Ledergerber B, Lundgren JD; EuroSIDA Study Group. Estimated glomerular filtration rate, chronic kidney disease and antiretroviral drug use in HIV-positive patients. AIDS. 2010 Jul 17;24(11):1667-78.
Deel en print dit artikel
De resultaten van die systematische peiling zijn toch wel enigszins verrassend wat de gevolgen van die stigmatisering betreft. 91% van de respondenten was het eens met de...
Lees verderVolgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn....
Lees verderIn het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige ... Zij informeren hiv-...
Lees verderDe eerste grote stap vooruit in 2017 was de terugbetaling van PreP, een preventiestrategie waarbij mensen...
Lees verderUit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen