Dr. Jean-Philippe Lengelé, nefroloog (Cliniques universitaires Saint-Luc, Grand Hôpital de Charleroi)
Twee of drie bloeddrukverlagende middelen combineren, leidt tot een betere controle van de bloeddruk. Wanneer is dat nodig en hoe werkt het concreet? We nemen de combinatiepreparaten onder de loep.
Voor de behandeling van hoge bloeddruk worden vooral de volgende vier grote groepen van bloeddrukverlagende middelen gecombineerd:
Al deze geneesmiddelen verlagen de bloeddruk en verkleinen zo het risico op hart- en vaataandoeningen zoals hartinfarcten, cerebrovasculaire accidenten en hart- en nierfalen.
Het gros van de patiënten met hoge bloeddruk heeft twee tot drie verschillende stoffen nodig om de bloeddruk goed onder controle te krijgen. Door deze geneesmiddelen te combineren versterkt de werking ervan (men noemt dat het synergisch effect) en wordt het therapeutisch doel (het verlagen van de bloeddruk) sneller bereikt. Alleen is het zo dat zo gauw patiënten meerdere geneesmiddelen moeten innemen, de therapietrouw (het blijven volgen van de door de arts voorgeschreven behandeling) drastisch vermindert. Verschillende geneesmiddelen nemen - zonder ze te vergeten - is nooit eenvoudig.
Om dat probleem te verhelpen, bestaan er sinds enkele jaren zogenaamde vaste combinaties van stoffen of combinatiepreparaten. De grote groepen van bloeddrukverlagende stoffen worden samengevoegd in de gunstigste combinaties en in plaats van twee of drie losse geneesmiddelen in te nemen, neemt de patiënt nog slechts één tablet in.
Twee of drie stoffen in één enkel tablet combineren, betekent dat de patiënt minder pillen moet innemen. Anders stapelen ze zich maar op in het pillendoosje, waardoor hij misschien ontmoedigd raakt en zich niet correct aan de behandeling houdt. Door de behandeling te vereenvoudigen, verhogen deze vaste combinaties de therapietrouw en kan hypertensie optimaal worden aangepakt.
Toch niet. Onze oorspronkelijke vrees rond deze combinatiepreparaten was onder meer dat er vaker bijwerkingen zouden optreden en dat de stof die daarvoor verantwoordelijk was niet makkelijk te identificeren zou zijn. In de praktijk is het evenwel zo dat de bijwerkingen van elke groep van geneesmiddelen sterk van elkaar verschillen. Als er een bijwerking optreedt, weten we dus altijd welke stof aan de basis van dat probleem ligt en hoe de medicatie kan worden aangepast.
Soms gebeurt het zelfs dat de bijwerkingen elkaar neutraliseren. Zo worden bepaalde stoffen die als bijwerking een mogelijk risico op tachycardie hebben (abnormaal verhoogde hartslag), gecombineerd met geneesmiddelen die de hartslag vertragen. Andere stoffen die lichte oedemen (vocht ophouden) kunnen veroorzaken, worden dan weer samengevoegd met stoffen die waterophoping verminderen.
Het bloeddrukverlangend middel moet op maat gesneden zijn van de patiënt. We proberen dus de beste combinatie van stoffen te vinden en kijken daarvoor naar de medische voorgeschiedenis van de patiënt, welke therapieën hij eventueel al volgt of heeft gevolgd, wat hij wel en niet verdraagt enz. De bedoeling is om de grootst mogelijke tolerantie en doeltreffendheid te verkrijgen zodat de patiënt zijn behandeling correct volgt. Dat is erg belangrijk als je weet dat hoge bloeddruk bijna altijd een chronische en ongeneeslijke ziekte is en dat een hogebloeddruklijder levenslang medicatie moet innemen.
Het positieve aan het verhaal is dat een optimale behandeling met medicatie in combinatie met maatregelen rond hygiëne en voeding (zoutarm dieet, mijden van bloeddrukverhogende stoffen en lichaamsbeweging) de kans vergroot dat de bloeddruk onder controle blijft.
Deel en print dit artikel
Ook al blijft medicatie met voorsprong de beste manier om een te hoge bloeddruk (meer dan 14/9 cm/Hg) aan te pakken, toch zijn andere oplossingen evengoed nuttig. Het in...
Lees verderSommige geneesmiddelen, zoals die voor hoge bloeddruk, moeten nauwgezet worden genomen. Een pil vergeten, er een overslaan of er twee nemen omdat u de vorige vergeten ben...
Lees verderCertains traitements, comme celui contre l’hypertension, doivent être pris avec beaucoup de vigilance… Pas question d’oublier un comprimé, d’en sauter un, voire d’en pren...
Lees verderEen hoog fitnessniveau kan het risico van overlijden aan hart- en vaatziekten bij mannen met een hoge bloeddruk verminderen, zo blijkt uit een 29-jarige studie in de Euro...
Lees verderDat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die zopas gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives. De studie bracht he...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen