Overmatig zweten is natuurlijk het hoofdsymptoom van hyperhidrosis. Maar wanneer wordt zweten echt problematisch? Dat is als de zweetproductie zo overdadig wordt dat het een handicap wordt. Als de persoon in kwestie iemand anders geen hand meer kan geven, als hij geen trui meer durft uit te trekken uit angst voor de ‘okselvijvers’, als hij niet meer durft te sporten omdat hij te hard zou zweten, als hij niet meer naar buiten gaat als het meer dan 25 °C graden is uit angst voor de blik van de anderen, als hij zijn professionele loopbaan zo uitstippelt dat hij weinig of geen contact hoeft te hebben met ander mensen enz.
De zweetgeurtjes die soms gepaard gaan met hyperhidrosis kunnen er ook voor zorgen dat iemand zich bij andere mensen niet op zijn gemak voelt. Toch één belangrijke kanttekening: hyperhidrosis en de zweetgeurtjes die er soms mee samengaan, hebben totaal niets te maken met een hygiëneprobleem.
Hyperhidrosis kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken omdat sommige lichaamszones continu vochtig zijn. Het zweten kan bijvoorbeeld de ontwikkeling bevorderen van schimmels, wratten, eczeem enz.Mensen die in de kou werken, zoals skimonitoren, kunnen zo ook makkelijker winterkloven krijgen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel, en dr. Thomas Maselis, dermatoloog in Tienen.
Chirurgie komt alleen in aanmerking als alle andere behandelingen niet helpen en wordt alleen toegepast bij zware gevallen van hyp...
Lees verderDr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Didier, 32 jaar, handelsvertegenwoordiger
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen