In het gros van de gevallen gaat het om primaire hyperhidrosis (overmatig zweten). Dat wil zeggen dat de oorzaak niet bekend is. Het zweten heeft dus geen medische oorzaak en is niet te wijten aan een bijwerking van een medicatie. Meestal treedt het fenomeen voor het eerst op in de kindertijd en de puberteit. Ook typisch voor primaire hyperhidrosis is dat de zweetaanvallen niet voorkomen tijdens de slaap.
Secundaire hyperhidrosis is het gevolg van een ziekte of medicatie. Door de precieze oorzaak van het overmatig zweten op te sporen en te behandelen, kan deze vorm van hyperhidrosis verholpen worden.
In 90% van de gevallen is hyperhidrosis gelokaliseerd en komt het aan weerskanten van het lichaam voor(1). Het overmatig zweten treedt dus alleen op in bepaalde lichaamszones zoals de handen, de voeten, het gezicht, de oksels enz. Gegeneraliseerde hyperhidrosis treft het hele lichaam. Als iemand nooit last gehad heeft van hyperhidrosis en plots op volwassen leeftijd over zijn hele lichaam overmatig begint te zweten, is dat meestal het gevolg van een andere ziekte.
(1) Alexandre Campanelli, Denis Salomon. Hyperhidrose localisée: clinique et traitements. Revue Médicale Suisse. 2009; 5: 870-875.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel, en dr. Thomas Maselis, dermatoloog in Tienen.
Zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren, dat zijn kleine klieren in de lederhuid. We hebben alles samen twee tot vier miljoen zweetklieren verspreid over ons hele lichaam. Ze worden in twee groepen ingedeeld:
De hoofdfunctie van zweten is de temperatuur in ons lichaam regelen en die temperatuur op 37° Celsius houden. Ons lichaam produceert van nature warmte, maar als onze inwendige temperatuur stijgt - bijvoorbeeld door een lichamelijke inspanning - wordt het zweetproces in gang gezet om oververhitting te voorkomen. Door te zweten, voert ons lichaam warmte af en werkt het als een soort natuurlijk afkoelingssysteem. Dat proces van temperatuurregeling wordt aangestuurd door de hypothalamus, een bepaalde zone in onze hersenen. De hypothalamus vervult de functie van centrale thermostaat. Als de lichaamstemperatuur stijgt, stuurt hij signalen naar de huid om het zweetproces in gang te zetten.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel, en dr. Thomas Maselis, dermatoloog in Tienen.
Naar schatting 0,6 tot 2,8% van alle mensen(1, 2) heeft last van hyperhidrosis (overmatig zweten). Uit een Amerikaanse studie die het fenomeen onderzocht(3) blijkt dat het probleem zich in de helft van de gevallen in de okselholtes situeert en dat amper 38% van de betrokken personen er ooit met een dokter over gesproken heeft.
Een derde van de mensen met hyperhidrosis axillaris (in de oksels) verklaart dat het zweten lastig tot ronduit ondraaglijk is en vaak hindert tijdens hun activiteiten.
(1) Stolman LP. Treatment of hyperhidrosis. Dermatologic Clinics. 1998; 16: 863-9. (2) Münchau A., Bhatia K.P. Uses of botulinum toxin injection in medicine today. BMJ. 2000; 320: 161-5. (3) Strutton D.R., Kowalski J.W., Glaser D.A., et al.: US prevalence of hyperhidrosis and impact on individuals with axillary hyperhidrosis: results from a national survey. Journal of American Academy of Dermatology, 2004, 51: 241–248.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel, en dr. Thomas Maselis, dermatoloog in Tienen.
Chirurgie komt alleen in aanmerking als alle andere behandelingen niet helpen en wordt alleen toegepast bij zware gevallen van hyp...
Lees verderDr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Didier, 32 jaar, handelsvertegenwoordiger
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen