Bij colitis ulcerosa zijn de meest voorkomende symptomen tijdens de opflakkeringen:
De klinische tekenen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn afhankelijk van de zone van de darm die aangetast is en de omvang ervan.
Op het vlak van spijsverteringsstoornissen wordt de ziekte van Crohn tijdens de opflakkeringen meestal gekenmerkt door:
Wanneer de anus aangetast is, kan dit leiden tot kloven, abcessen (ophoping van etter in het weefsel rond de anus en het rectum) of perianale fistels (aangetast kanaal tussen de huid en de anus, wat tot uiting komt in pijn en zwellingen rond de anus). Ook elders kunnen zich fistels vormen, waarbij geen verbinding bestaat met de huid. In dat geval spreekt men van algemene fistels.
Net als CD uit UC zich in andere symptomen, zoals koorts, bloedarmoede, verslechtering van de algemene toestand en vermagering.
Wat de gewrichten betreft, kunnen de enkels, knieën, polsen, ellebogen of schouders pijn doen of ontstoken zijn.
Op alle mogelijke plaatsen over het lichaam kunnen ook huidletsels verschijnen (Pyoderma gangrenosum). Erythema nodosum, dat het vaakst beschreven wordt bij CD, kan eveneens voorkomen bij UC.
De oogontsteking die kan optreden bij UC, is identiek aan wat voorkomt bij CD.
Wat de lever betreft, is primair scleroserende cholangitis mogelijk. Dit is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door ontsteking en fibrose van de galwegen.
Deze ziekte kan eveneens voorkomen bij CD, al ziet men ze toch voornamelijk bij UC.
Bij kinderen of adolescenten kan UC leiden tot een vertraagde groei en puberteit (dat geldt ook voor CD).
Er kunnen zich ook andere symptomen voordoen, zoals koorts, gewichtsverlies, zware vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid bij de minste inspanning (dyspnoe) in het kader van bloedarmoede.
Wat de gewrichten betreft, kunnen de middelgrote gewrichten (enkels, knieën, polsen, ellebogen of schouders) pijn doen of ontstoken zijn.
Ook de huid en de slijmvliezen kunnen worden aangetast, zoals pijnlijke dieprode knobbeltjes (plaatselijke verdikkingen), die bekendstaan onder de naam erythema nodosum, of pyodermie, een plaatselijke etterende huidaandoening die veroorzaakt wordt door bacteriën.
De ziekte kan ook oogontstekingen veroorzaken, die gekenmerkt worden door een wazig zicht, traanvorming of pijn, waarbij de ogen al dan niet rood kleuren (zoals bij uveïtis).
Bij kinderen en adolescenten kan een groeiachterstand in combinatie met diarree en eetlustverlies een aanwijzing zijn voor de ziekte van Crohn.
Voor wie leeft met een IBD (Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten) zijn heel wat praktische regelingen en veranderingen in de levensstijl nodig. Een dergelijke c...
Lees verderTherapietrouw is voor patiënten vaak een nog miskend probleem en ook sommige zorgverstrekkers houden er nog te weinig rekening mee. We verkiezen hier de term therapietrouw boven ‘c...
Lees verderOngeveer 30.000 Belgen zijn getroffen door een IBD of chronische inflammatoire darmziekte. Die familie omvat twee verschillende pathologieën:
Het lezen van getuigenissen van andere IBD-patiënten kan voor relativering zorgen, zodat u zich minder alleen voelt.
U bent niet alleen! Er bestaan talrijke verenigingen van IBD-patiënten, waarvan de belangrijkste in België de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (Nederlandstalig) en Associati...
Lees verderIBD is geen aandoening die rechtstreeks verband houdt met de voeding. Er zijn dus geen voedingsmiddelen die een opflakkering/verergering v...
Lees verderDe meeste mensen met IBD leiden een normaal gezins- en beroepsleven, en kunnen normaal deelnemen aan sociale en sportieve activiteiten. Intensieve fysieke inspannin...
Lees verderBij patiënten die resistent zijn aan een goed opgevolgde behandeling, of naar aanleiding van complicaties, kan een chirurgische ingreep voorgesteld worden.
Voor de ziekte van Cro...
Lees verderDe voorgestelde behandeling is cortisone, een algemene ontstekingsremmer. Wegens de bijwerkingen is deze medicatie echter minder geschikt voor langetermi...
Lees verderDe visie van dr. Jochen Nijs, gastro-enteroloog in Sint-Truiden (Sint-Trudo Ziekenhuis).
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen