Zowel bij CH als bij UC hangen de behandelingen af van de ernst van de ziekte. Hoe ernstiger de ziekte, hoe krachtiger de voorgeschreven medicijnen. Als er complicaties ontstaan, wordt soms een operatie voorgesteld. De aanpak van IBD bestaat dus uit aangepaste voeding (zie hoofdstuk 6), een medicamenteuze behandeling en soms een chirurgische ingreep. Zo is bij de ziekte van Crohn de eerste stap stoppen met roken, waardoor de ontsteking vermindert en opflakkeringen voorkomen worden. De behandelingen verhinderen dat er zich opflakkeringen voordoen, beperken de symptomen van de ziekte, verlengen de remissiefasen door darmletsels te genezen, verminderen de terugval en beperken het ontstaan van complicaties.
Bij patiënten die resistent zijn aan een goed opgevolgde behandeling, of naar aanleiding van complicaties, kan een chirurgische ingreep voorgesteld worden.
Voor de ziekte van Crohn
Er zijn verschillende mogelijke redenen om te opereren:
Er worden voornamelijk twee types operaties voorgesteld:
Voor colitis ulcerosa
De arts stelt een chirurgische ingreep voor:
De vaakst voorkomende operatie bij UC is een volledige colectomie met vorming van een reservoir met ileo-anale anastomose. Hierbij wordt de volledige dikke darm weggenomen, met inbegrip van het rectum, en wordt een reservoir gevormd (om het rectum te vervangen) op basis van een J-vormige dunnedarmkronkel, die rechtstreeks met de anus wordt verbonden (anastomose). Deze techniek wordt AIA genoemd: ileo-anale anastomose met J-vormig reservoir.
De voorgestelde behandeling is cortisone, een algemene ontstekingsremmer. Wegens de bijwerkingen is deze medicatie echter minder geschikt voor langetermijnbehandeling.
In deze fase kunnen ook antibiotica de symptomen van de patiënt verlichten, met name in geval van een abces of een fistel.
Indien nodig schrijft de arts immunosuppressiva voor, die de reacties van het immuunsysteem beperken en zodoende de ontsteking verminderen.
Voor colitis ulcerosaSalicylaten zijn zeer doeltreffende eerstelijnsgeneesmiddelen. Ze werken door contact met het slijmvlies van de patiënt en kunnen worden toegediend in de vorm van tabletten, granulen, lavement of zetpil.
Als de patiënt niet op deze eerste behandeling reageert, stelt de arts cortisone voor, met ongewenste bijwerkingen indien het te vaak wordt gebruikt. De cortisone kan geïnjecteerd of oraal worden ingenomen, of kan lokaal worden toegediend in de vorm van een lavement.
In ernstige gevallen hebben ciclosporine, azathioprine en methotrexaat (immunosuppressiva) positieve effecten.
Biotherapie, voor IBD in het algemeenEind jaren 1990 werd een medicamenteuze behandeling ontwikkeld voor IBD: biologische geneesmiddelen of biotherapie. Het gaat hierbij om antilichamen die de actie tegenwerken van eiwitten die de ontsteking van het darmslijmvlies van IBD-patiënten bevorderen. Dankzij biotherapie kunnen patiënten hun immuniteit regelen en de ontsteking op lange termijn verminderen. De meest gebruikte geneesmiddelen zijn TNF-alfaremmers (infliximab, adalimumab of golimumab), vedolizumab en ustekinumab.
Voor colitis ulcerosa is sinds kort tofacitinib (niet-biologische behandeling) beschikbaar.
Endoscopieën van het spijsverteringsstelsel zijn onderzoeken via medische beeldvorming die ertoe strekken de binnenzijde van de darm (het slijmvlies) te onderzoeken aan de hand van...
Lees verderVoor wie leeft met een IBD (Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten) zijn heel wat praktische regelingen en veranderingen in de levensstijl nodig. Een dergelijke c...
Lees verderTherapietrouw is voor patiënten vaak een nog miskend probleem en ook sommige zorgverstrekkers houden er nog te weinig rekening mee. We verkiezen hier de term therapietrouw boven ‘c...
Lees verderOngeveer 30.000 Belgen zijn getroffen door een IBD of chronische inflammatoire darmziekte. Die familie omvat twee verschillende pathologieën:
Het lezen van getuigenissen van andere IBD-patiënten kan voor relativering zorgen, zodat u zich minder alleen voelt.
U bent niet alleen! Er bestaan talrijke verenigingen van IBD-patiënten, waarvan de belangrijkste in België de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (Nederlandstalig) en Associati...
Lees verderIBD is geen aandoening die rechtstreeks verband houdt met de voeding. Er zijn dus geen voedingsmiddelen die een opflakkering/verergering v...
Lees verderDe meeste mensen met IBD leiden een normaal gezins- en beroepsleven, en kunnen normaal deelnemen aan sociale en sportieve activiteiten. Intensieve fysieke inspannin...
Lees verderBij patiënten die resistent zijn aan een goed opgevolgde behandeling, of naar aanleiding van complicaties, kan een chirurgische ingreep voorgesteld worden.
Voor de ziekte van Cro...
Lees verderDe voorgestelde behandeling is cortisone, een algemene ontstekingsremmer. Wegens de bijwerkingen is deze medicatie echter minder geschikt voor langetermi...
Lees verderDe visie van dr. Jochen Nijs, gastro-enteroloog in Sint-Truiden (Sint-Trudo Ziekenhuis).
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging