Gepubliceerd op 17/02/2021 à 12:14
In België hebben ongeveer 30.000 personen te kampen met een chronische inflammatoire darmziekte (IBD). In het kader van de Nationale IBD-dag op 22 oktober gaf het ‘In Their Shoes’-project de gelegenheid om zich te verplaatsen in de leefwereld van een patiënt. Daarbij ging de aandacht ook uit naar de Toilet Pass, een waardevolle formule die hun dagelijks bestaan kan veranderen ...
Ongeveer 30.000 Belgen zijn getroffen door een IBD of chronische inflammatoire darmziekte. Die familie omvat twee verschillende pathologieën:
Die ongemakken kunnen de dagelijkse bezigheden bruusk verstoren. Om de buitenwereld daarvan bewust te maken, heeft de farmaceutische groep Takeda het ‘In Their Shoes’-project opgestart. Door middel van een app werden de deelnemers één dag lang ondergedompeld in het dagelijks bestaan van een patiënt met IBD. Een schets.
‘In Their Shoes’: een dag uit het leven van een IBD-patiënt
In de praktijk ontvingen de deelnemers verschillende ‘challenges’ die overeenstemden met concrete situaties uit het alledaagse leven van een patiënt: 10 tot 15 keer per dag naar het toilet moeten, simulatie van de buikklachten door middel van een riem, zich nooit verplaatsen zonder een luchtverfrisser en reinigingsdoekjes voor de handen, gebruikmaken van ontharingswas omdat bepaalde behandelingen aanleiding geven tot overmatige beharing … Het pakket met attributen voor deze ervaring bevatte eveneens een groot absorberend vel om voor het slapengaan op het bed te leggen, want ‘s nachts kunnen er altijd ongelukjes gebeuren.
IBD: beroeps- en privéleven
Via de app kregen de deelnemers ook een aantal simulaties. Een uitnodiging om aan de andere kant van de wereld, op een exotisch eiland, het huwelijk van jouw beste vriend bij te wonen? Vergeet het! Of wil jij graag opgesloten zitten in een vliegtuig terwijl je een opflakkering krijgt?
Patiënten met IBD hebben het ook zwaar te verduren in het beroepsleven. Zo zetten chronische vermoeidheid en het onvermogen om bepaalde taken uit te voeren een rem op hun carrière. Vaak is de ziekte ook doorslaggevend bij de beroepskeuze.
Al die situaties zijn slechts enkele aspecten van wat een patiënt met IBD elke dag te verduren krijgt.
Toiletten toegankelijker maken
Toiletten op openbare plekken zijn vaak moeilijk toegankelijk. “In België weigert 40% van de personen die de openbare toiletten beheren toegang aan wie daarom vraagt. We vinden dat ontoelaatbaar en zoeken daarvoor een oplossing. Wie weigert, heeft daarbij niet altijd slechte bedoelingen, maar is gewoon niet op de hoogte van de dagelijkse problemen waarmee IBD-patiënten kampen”, verklaart Daniel de Bast, voorzitter van de Franstalige Crohn-UC-vereniging.
Meer bekendheid voor de Toilet Pass
“Er bestond wel al een toiletpas in België, maar het probleem was dat hij niet algemeen bekend was en dat de diverse patiëntenverenigingen elk hun eigen versie hadden. Het was dan ook ons doel om van al die versies één pas te maken, die men overal op ons grondgebied kan identificeren en die geldig is voor alle patiënten (IBD, stoma, multiple sclerose …)”, verklaart Lynn Debrun, voorzitter van de Nederlandstalige CCV-vereniging (Crohn Colitis Ulcerosa). “In de eerste plaats willen we deze Toilet Pass lanceren in de loop van 2021 (afhankelijk van hoe de gezondheidscrisis evolueert). Vervolgens hopen we om hem overal juridisch en wettelijk afdwingbaar te maken.”
De Toilet Pass krijgt de vorm van een identiteitskaart met daarop de foto van de houder, het logo van de verenigingen en partners, naast in de drie landstalen (Nederlands, Frans en Duits) de vraag om toegang te krijgen tot een toilet wegens een niet-besmettelijke chronische ziekte.
“In coronatijden zijn er nog meer problemen om een toilet te vinden: er wordt nog vaker geweigerd. De patiënten zonderen zich steeds meer af, want ze voelen zich alleen veilig als er altijd een toilet beschikbaar is. Ze schamen zich en praten niet vaak over hun ziekte, wat begrijpelijk is”, voegt Lynn Debrun er tot slot aan toe.
Welke toekomst voor IBD-patiënten?
Deel en print dit artikel
“Eén van de symptomen van een chronische inflammatoire darmziekte (Inflammatory Bowel Disease, IBD) is acute diarree. Door het gebrek aan toegankelijke toiletten in de op...
Lees verderZo viert Manneken-Pis de Wereld IBD-dag (Inflammatory Bowel Disease, chronische inflammatoire darmziekte). In de familie van de chronische inflammatoire darmziekten of IB...
Lees verderEndoscopieën van het spijsverteringsstelsel zijn onderzoeken via medische beeldvorming die ertoe strekken de binnenzijde van de darm (het slijmvlies) te onderzoeken aan d...
Lees verderVoor wie leeft met een IBD (Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten) zijn heel wat praktische regelingen en veranderingen in de levensstijl nodig. Een de...
Lees verderDe visie van dr. Jochen Nijs, gastro-enteroloog in Sint-Truiden (Sint-Trudo Ziekenhuis).
Isabelle, 35 jaar, Crohn-patiënte
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen