Gepubliceerd op 19/01/2022 à 11:34
For You With You is een gratis app voor iedereen die lijdt aan een IBD. Elke dag opnieuw kan deze app een hulp zijn voor deze mensen met meldingen-behandelingen, info over de ziekte, praktische tips en nog veel meer. Ontdek wat deze duidelijke en bijzonder waardevolle tool te bieden heeft.
Voor wie leeft met een IBD (Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten) zijn heel wat praktische regelingen en veranderingen in de levensstijl nodig. Een dergelijke chronische ziekte heeft een impact op de levenskwaliteit. De digitale tool For You With You is beschikbaar sinds het einde van de zomer van 2021 via een mobiele app die je gratis kan downloaden, of via een website. Deze tool werd ontwikkeld om dagelijks ondersteuning te kunnen bieden aan mensen die lijden aan een IBD. Er is regelmatig overleg met IBD-patiëntenverenigingen om de inhoud van de tool te evalueren, wat essentieel is. Wie kan de patiënten immers beter helpen dan zij die zelf ook lijden aan die ziekte? De app werd eveneens ontwikkeld op basis van feedback van gastro-enterologen en verpleegkundigen die geconfronteerd werden met de noden van IBD-patiënten.
IBD-tools, -informatie en -hulpmiddelenMet For You With You kan de IBD-patiënt zijn doktersafspraken plannen en opvolgen, meldingen instellen voor het nemen van zijn medicatie, gezonde recepten opzoeken die rekening houden met zijn aandoening, de evolutie van zijn symptomen opvolgen dankzij de IBD Disk (een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool die in beeld brengt hoe de ziekte de levenskwaliteit van de patiënt beïnvloedt).
Via de app kan de patiënt ook zijn feedback delen met zijn zorgverleners zodat zij op de hoogte blijven van het ziekteverloop, neveneffecten en bezorgdheden. Ook kan je met de app educatieve video-opnames afspelen met advies om in het dagelijks leven beter te kunnen omgaan met de IBD, enz.
350 IBD-gebruikers in BelgiëIn België hebben al meer dan 350 IBD-patiënten de app gedownload. Daaruit blijkt hoezeer patiënten ernaar hebben uitgekeken! “Ik heb deze app ontdekt via de Facebookgroepen. Het is een zeer handige app. Het voordeel ervan is dat ze eigenlijk meerdere parameters samenbrengt in eenzelfde digitale tool”, verklaart een patiënte en eveneens referentiegebruiker van de app. “Wie al eens iets vergeet, kan in For You With You bijvoorbeeld de behandelingsdata ingeven zoals de subcutane inspuitingen, de doktersafspraken, enz. Dat is ongetwijfeld een meerwaarde want wie chronisch ziek is, moet bovenal veel dingen regelen en veel behandelingen volgen. En door de vermoeidheid kan de aandacht wat verslappen.”
IBD-app: binnenkort is er nieuwe informatie beschikbaarWie For You With You heeft gedownload, blijft daar doorgaans trouw aan en kijkt uit naar nog meer ondersteunende tools in de app. In de app vind je al een maximum aan informatie over de ziekte, maar daarbovenop staan ook nog thema’s zoals de Toilet Pass en COVID-19 op het programma. In de app zullen eveneens problemen aan bod komen die IBD-patiënten kunnen ondervinden op reis. Ook zullen de vragen aan bod komen die rijzen in geval van een kinderwens, of zelfs een zwangerschap.
Barbara Simon
Deel en print dit artikel
“Eén van de symptomen van een chronische inflammatoire darmziekte (Inflammatory Bowel Disease, IBD) is acute diarree. Door het gebrek aan toegankelijke toiletten in de op...
Lees verderZo viert Manneken-Pis de Wereld IBD-dag (Inflammatory Bowel Disease, chronische inflammatoire darmziekte). In de familie van de chronische inflammatoire darmziekten of IB...
Lees verderEndoscopieën van het spijsverteringsstelsel zijn onderzoeken via medische beeldvorming die ertoe strekken de binnenzijde van de darm (het slijmvlies) te onderzoeken aan d...
Lees verderVoor wie leeft met een IBD (Inflammatory Bowel Diseases of inflammatoire darmziekten) zijn heel wat praktische regelingen en veranderingen in de levensstijl nodig. Een de...
Lees verderDe visie van dr. Jochen Nijs, gastro-enteroloog in Sint-Truiden (Sint-Trudo Ziekenhuis).
Isabelle, 35 jaar, Crohn-patiënte
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen