Een mogelijke behandeling tegen luizen is een antiparasieten- of insectendodende shampoo. Over het algemeen wordt aanbevolen deze producten te gebruiken in de vorm van een lotion en niet van een spray. Insectendodende middelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken. Een lotion heeft minder contra-indicaties voor de ogen en de ademhaling dan sprays.
Onlangs is een nieuw gamma producten op de markt verschenen. Enerzijds beperken ze de bijwerkingen (irritatie en jeuk) die geassocieerd worden met het gebruik van insectendodende middelen. Anderzijds werken ze in op de resistentie die in de loop der jaren door de luizen ontwikkeld wordt. Deze producten hebben een actief bestanddeel dat de beschermende waslaag van het exoskelet (het uitwendige skelet) van de luis oplost. Vochtverlies is hiervan het gevolg, waardoor de luis uitdroogt en sterft.
Een internationaal team wetenschappers heeft onlangs het genoom (het geheel van genen eigen aan een bepaalde soort) van de lichaamsluis en dat van een voor de luis levensbelangrijke bacterie ontrafeld. Deze resultaten werden in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS gepubliceerd. Ze zouden kunnen leiden tot een betere controle van deze parasiet die in staat is ziekten over te dragen. Door het genoom van de luis en haar 'acoliet' te ontrafelen, hebben de wetenschappers namelijk vastgesteld dat deze bacterie gevoelig was voor sommige antibiotica. Deze ontdekking zou dus kunnen leiden tot nieuwe behandelingen tegen luizen.
Natuurlijke remedies hebben ongeveer hetzelfde werkingsmechanisme als de nieuwe producten die de luis uitdrogen en verstikken. De remedies op basis van olie -die men op het haar moet aanbrengen- hebben redelijk veel succes bij het grote publiek. Olijfolie, monoï-olie en kokosnootolie zijn hiervoor de meest aanbevolen oliën.
Sommige essentiële oliën worden ook als doeltreffend beschouwd in de strijd tegen de luizen. Daarbij horen onder meer bergamot, eucalyptus, geranium, lavendel en rozemarijn. Door enkele druppeltjes van deze oliën te vermengen met een neutrale olie zoals druivenpitolie, verkrijgt u een lotion die u kunt aanbrengen op de besmette haardos. Sommige liefhebbers van natuurlijke remedies zijn ook voorstander van het gebruik van azijnwater. Dat zou in staat zijn het exoskelet van de neten op te lossen en de voortgang van de luizenbesmetting af te remmen. Geen enkele studie heeft echter de doeltreffendheid kunnen bewijzen van deze methodes. U springt er best voorzichtig mee om!
Benzine en kerosine worden vaak genoemd als 'natuurlijke' remedies tegen luizen. Het spreekt vanzelf dat deze producten in geen geval mogen gebruikt worden. Benzine aanbrengen op het haar is verschrikkelijk gevaarlijk. Het is een licht ontvlambaar product, dat bovendien zeer slecht is voor de huid.
Antiluizenshampoos hebben allemaal een bijna identieke gebruiksaanwijzing. De ogen, kleren en schouders moeten altijd goed beschermd worden voordat het product aangebracht wordt. Laat vervolgens het product enkele minuten inwerken, tussen 5 en 20 minuten naargelang het product. Spoel daarna grondig het haar. Vermijd steeds elk contact met de ogen. Sommige merken verkopen samen met de antiluizenshampoo een verzachtend verzorgingsproduct voor de door het krabben geïrriteerde hoofdhuid. Er wordt meestal aangeraden het product na 7 tot 10 dagen opnieuw aan te brengen. Zo worden ook de luizen verdelgd die in die tussenperiode geboren zijn. Sommige merken beweren wel dat één behandeling volstaat.
Een internationaal team wetenschappers heeft onlangs het genoom (het geheel van genen eigen aan een bepaalde soort) van de lichaamsluis en dat van een voor de luis levens...
Lees verderEen mogelijke behandeling tegen luizen is een antiparasieten- of insectendodende shampoo. Over het algemeen wordt aanbevolen deze producten te gebruik...
Lees verderAntiluizenshampoos hebben allemaal een bijna identieke gebruiksaanwijzing. De ogen, kleren en schouders moeten altijd goed beschermd worden voordat het product aangebr...
Lees verderSofie, 36 jaar
Dominique, 43 jaar, schooldirecteur
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen