Lymfomen - Lymfoom en transplantatie: impact op de levenskwal | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lymfomen


GETUIGENISSEN

Lymfoom en transplantatie: impact op de levenskwaliteit

Lymfoom en transplantatie: impact op de levenskwaliteit

Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.

Lymfoom is kanker ter hoogte van het lymfesysteem. In België worden jaarlijks ongeveer 1.250 nieuwe lymfomen vastgesteld. Er is een uitgebreid gamma aan behandelingen beschikbaar, maar in een aantal gevallen blijkt een stamceltransplantatie noodzakelijk.

Hoe verloopt een stamceltransplantatie?

Tijdens de eerste fase worden stamcellen geoogst. Er bestaan in wezen twee soorten transplantaties, de autotransplantatie (de stamcellen worden geoogst bij de persoon die de transplantatie ondergaat) en de allotransplantatie (men oogst in dat geval stamcellen bij een ‘donor’ en geeft ze aan een andere persoon, de ‘ontvanger’). Stamcellen worden ofwel geoogst in het beenmerg, ofwel in het bloed. Om de slaagkansen te verhogen, volgt daarna intensieve chemotherapie en soms radiotherapie van het hele lichaam. De doelstelling van een dergelijke ‘intensieve behandeling’ bestaat in het vernietigen van alle lymfoomcellen. Daarop volgt de transplantatiefase waarbij men gezonde stamcellen via een infuus bij de ontvanger (her)inspuit. Deze stamcellen komen terecht in het beenmerg en zullen daar de vernietigde cellen vervangen. Na de transplantatie moet men het herstel van het beenmerg afwachten. Men heeft het over ‘myelosuppressie’. Dit duurt 10 tot 15 dagen. Vervolgens begint het beenmerg bloedcellen, waaronder ook witte bloedcellen, aan te maken. Zij herkennen en verwijderen de kankercellen.

Wanneer wordt een stamceltransplantatie uitgevoerd in het geval van een lymfoom?

Om een lymfoom te behandelen kan een stamceltransplantatie worden overwogen als:

  • een lymfoom met verhoogd risico op herval in remissie gaat ten gevolge van de behandelingen;
  • het lymfoom terugkomt na de behandeling; het zogenaamde ‘recidiverend’ lymfoom;
  • vorige behandelingen niet meer doeltreffend zijn; het zogenaamde ‘refractair’ lymfoom.

“De transplantatie is een langdurige en zware behandeling. De arts zal deze optie overwegen, rekening houdend met diverse elementen zoals leeftijd of de aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen”, verduidelijkt dr. Florence Van Obbergh.

Hoe evolueert de levenskwaliteit na de stamceltransplantatie in het geval van een lymfoom?

“De eerste drie maanden na de transplantatie zijn de moeilijkste, aangezien ze gekenmerkt worden door een enorme vermoeidheid. De enige streefdoelstelling tijdens deze periode is eten, drinken, geneesmiddelen strikt innemen en rusten. Tussen de 3de en de 6de maand mogen lichte activiteiten worden hernomen … Men moet rekening houden met een periode van één jaar na een transplantatie om de levenskwaliteit van ervoor te kunnen herwinnen. Geduld staat centraal. Het heeft geen zin om sneller te willen gaan. Bovendien is ieder individu uniek. Talrijke factoren zoals de psychologische impact die te wijten is aan de ziekte en een regelmatige follow-up bij de arts kunnen de levenskwaliteit beïnvloeden. Het vraagt tijd, maar de transplantatie zal leiden tot een verbetering van de symptomen zoals gewichtsverlies, verlies van eetlust, nachtelijk zweten, buikpijn …”

Hoe kunnen we het herstel na een stamceltransplantatie verbeteren?

“Talrijke begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden worden al voorgesteld aan de patiënten: zoals de expertise van een diëtist, psycholoog, coördinatieverpleegkundige die optreedt als schakel tussen de arts en de patiënt, enz. Belgische verenigingen zoals Action Lymphome Wallonie-Bruxelles of Lymfeklierkanker Vereniging Vlaanderen bieden ondersteuning en advies tijdens en na de behandeling. Vlaamse transplantpatiënten kunnen terecht bij de vereniging LOTUZ. In Wallonië wil men een vergelijkbare vereniging oprichten. Ten slotte kunnen activiteiten zoals sofrologiesessies of, na de eerste drie maanden na de transplantatie, lichte lichaamsbeweging (zonder te overdrijven) heilzaam zijn.”

Caroline Vrancken

Deel en print dit artikel


NIEUWS

05 10 2022
Lymfomen
Internationale Dag van het Lymfoom 2022

Leven met een lymfoom? Bekijk de getuigenis van de voorzitter van de vereniging Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen (LVV).

Lees verder
14 09 2021
Lymfomen
Internationale Dag van het Lymfoom

Leven met een lymfoom?

Bekijk de getuigenis van de woordvoerder van de vereniging Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen (LVV).

Lees verder
Perifere neuropathie: wat u moet weten 27 05 2021
Lymfomen
Perifere neuropathie: wat u moet weten

Perifere neuropathie ontstaat door een beschadiging van de gevoelszenuwen door onder meer het gebruik van bepaalde medicatie bij chemo- of immuuntherapie. Daarnaast zijn...

Lees verder
Perifere neuropathie en kankerbehandelingen 27 05 2021
Lymfomen
Perifere neuropathie en kankerbehandelingen

Het algemene zenuwstelsel omvat de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen, die overal in het lichaam voorkomen. Een neuropathie is een aandoening van de perifere...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Dag van de Lymfoompatiënten: Mariangela Fiorente, ALWB 23 01 2024
Lymfomen
Dag van de Lymfoompatiënten: Mariangela Fiorente, ALWB

Action Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...

Lees verder
Dag van de Lymfoompatiënten: Prof. Virginie De Wilde 23 01 2024
Lymfomen
Dag van de Lymfoompatiënten: Prof. Virginie De Wilde

Action Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook

LINKS