Gepubliceerd op 28/08/2017 à 09:29
Patiënten die behandeld werden voor een lymfoom kunnen na het stopzetten van hun therapie nog geruime tijd klachten ondervinden. Het is belangrijk dat de patiënten medisch goed opgevolgd worden, maar ook dat ze zelf actie ondernemen om het herstel te bespoedigen. Een stand van zaken met professor Gregor Verhoef, hematoloog in het UZ Leuven.
De klachten waarmee patiënten te maken krijgen na afloop van de behandeling hangen nauw samen met de therapie die ze hebben ondergaan. Wanneer het lymfoom behandeld werd met zware chemotherapie zullen de patiënten nadien andere klachten hebben dan wanneer ze behandeld werden met lichtere chemotherapie of andere, orale medicatie. Maar over het algemeen klagen patiënten na een lymfoomtherapie nog geruime tijd over vermoeidheid - dat kan gaan van enkele weken tot enkele maanden en verschilt van patiënt tot patiënt. Sommigen hebben ook last van vergeetachtigheid of concentratieproblemen. Een ander mogelijk gevolg is een lymfoedeem, dat is een bepaald deel van het lichaam dat opzwelt door een abnormale ophoping van lymfevocht in het lichaamsweefsel. Bij lymfoompatiënten komt dit wel minder vaak voor dan bijvoorbeeld na borstkanker.
In ieder geval moeten de patiënten medisch goed opgevolgd worden.
Een algemeen advies is dat mensen na hun behandeling voldoende beweging moeten nemen. Het is immers vastgesteld dat patiënten die veel blijven bewegen sneller recupereren als ze fitter zijn. Regelmatige lichaamsbeweging van matige intensiteit vermindert bovendien het risico op recidieven. Goed om te weten: patiënten die een zware chemotherapie hebben gevolgd hebben recht op sessies kinesitherapie om hun conditie te verbeteren.
Roken of onder de zonnebank gaan, wordt absoluut afgeraden: door hun behandeling lopen de patiënten immers meer kans om andere kankers te krijgen. Daarnaast gelden de algemene standaardadviezen voor een gezonde levensstijl: veel groenten en fruit eten, weinig alcohol,…
In principe mogen patiënten na hun behandeling weer alles doen wat ze vroeger deden. Ze mogen ook weer gaan sporten, en alle disciplines zijn toegelaten. Maar het is wel belangrijk dat ze naar hun lichaam luisteren en hun eigen grenzen kennen. Forceren is nooit goed.
Zoals bij alle kankers heeft het weghalen van een lymfoom ook een psychologische impact. Vrijwel alle patiënten zijn bang dat ze gaan hervallen. Er bestaan 50 tot 60 verschillende types lymfoom. Bepaalde lymfomen zijn goed te behandelen en patiënten die deze vormen krijgen, kunnen na een aantal jaren genezen verklaard worden. Maar van andere lymfomen – zoals een indolent lymfoom – is een recidief bijna onvermijdelijk. Leven met de angst die dat meebrengt, is uiteraard niet eenvoudig. Het is de taak van de artsen om die patiënten op basis van medische analyses gerust te stellen en hen begeleiding door een psycholoog voor te stellen om beter met hun angst te leren om gaan.
Toch moeten patiënten en artsen alert blijven voor de zogenaamde b-symptomen:
Bij deze verontrustende symptomen raadplegen patiënten toch best hun specialist om verder en diepgaander onderzoek te laten doen.
Deel en print dit artikel
Leven met een lymfoom? Bekijk de getuigenis van de voorzitter van de vereniging Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen (LVV).
Lees verderBekijk de getuigenis van de woordvoerder van de vereniging Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen (LVV).
Lees verderPerifere neuropathie ontstaat door een beschadiging van de gevoelszenuwen door onder meer het gebruik van bepaalde medicatie bij chemo- of immuuntherapie. Daarnaast zijn...
Lees verderHet algemene zenuwstelsel omvat de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen, die overal in het lichaam voorkomen. Een neuropathie is een aandoening van de perifere...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.
Professor Virginie De Wilde, hoofd van de dienst Hematologie in het Erasmusziekenhuis/Universitair Ziekenhuis van Brussel, heeft deelgenomen aan de oprichting van de vereniging Action Lymphome Wallonie-Bruxelles (ALWB).
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen