Longkanker - “De hoed voor een beter leven met alopecia” | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Longkanker


GETUIGENISSEN

“De hoed voor een beter leven met alopecia”

“De hoed voor een beter leven met alopecia”

De Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.

La Maison Fabienne Delvigne werd opgericht door de gelijknamige hoedenmaakster, die al 35 jaar lang voor de haute couture van de fine fleur zorgt. Maar voor haar is het tegenwoordig niet meer de hoed die wordt gedragen. “Het is de hoed die óns draagt!” Deze boodschap brengt ze over viahet project Caring Hat en de vzw Caring Hat Fund. Haar team hoopt zo weer een energieboost, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te geven aan mannen en vrouwen die hun haar zijn verloren ten gevolge van bijvoorbeeld een kankerbehandeling.

Fabienne Delvigne, vertel eens hoe het concept ‘Caring Hat’ is ontstaan, die ‘zorghoeden' voor mensen met alopecia (haaruitval).

“Als ontwerpster, met name van hoeden, kwamen meer en meer mensen naar mij toe die kampten met haarverlies. Ze wilden graag iets moois, een alternatief voor een pruik en een muts, een oplossing die zij niet vonden. Uit een onderzoek van een Brussels ziekenhuis bleek dat meer dan 30% van de mensen die lijden aan alopecia op zoek zijn naar een alternatief. Toen heb ik beslist om de nodige tijd te nemen om dit project uit te werken, want dit ligt me nauw aan het hart. Ik wou op die manier graag zoveel mogelijk mensen helpen. Zo is het concept van ‘Caring Hat’ geboren. Een hoed kan immers echt een boost geven aan je zelfbeeld. Wie aan haaruitval lijdt, wordt vaak met medelijden bekeken terwijl je dan net een positieve blik nodig hebt om je zelfvertrouwen op te krikken.”

Waarin verschilt een ‘Caring Hat’ nu eigenlijk precies van een pruik of een muts, de accessoires die gewoonlijk voorgesteld worden bij bijvoorbeeld een kankerbehandeling?

“Sommige mensen zeggen ons dat hun hoofd te warm wordt met een pruik of dat een pruik kriebelt ... Ze zijn bang dat de pruik zal afvallen of dat ze zal verschuiven op hun hoofd. Anderen vertellen dat hun kinderen zich onwennig voelen als hun mama of papa een pruik draagt, omdat het niet natuurlijk overkomt. Een muts plakt als het ware op je hoofd en daardoor krijg je het na een tijdje ook te warm. Ook geven patiënten soms aan dat een mutsje ‘het uniform van kanker’ is. Daar maakt de ‘Caring Hat’ het verschil. We hebben immers oog voor wie het draagt, door rekening te houden met zijn/haar wensen, voorkeuren en lichaamsvorm, en tegelijk comfort te bieden. De ‘Caring Hat’ is een hoed zoals mensen die al kennen, maar op maat gemaakt en aangepast aan de problematiek van de klant. Zo valt de hoed vrij laag op de nek om de achterkant van het hoofd te bedekken. En heel wat mensen dragen de ‘Caring Hat’ zowel binnen als buiten.”

Stel dat iemand met alopecia een 'Caring Hat' wil kopen. Tot wie moet die persoon zich richten? Heeft deze persoon recht op een financiële tegemoetkoming, zoals voor een pruik?

“Iedereen met interesse mag ons contacteren. Onze hoeden zijn gemaakt uit ecologisch verantwoorde en natuurlijke materialen, maar we doen ons best om de kosten maximaal te drukken zodat ze betaalbaar zijn. Groot nieuws! We hebben bij het RIZIV een tegemoetkoming bekomen van € 180 voor wie een hoofddeksel aankoopt, zoals dat al was bij de aankoop van een pruik. Dit financieel duwtje in de rug zal gelden vanaf begin 2023, dan wordt het Koninklijk Besluit van kracht. Daarnaast zijn de mutualiteiten aan het bekijken of zij financieel kunnen tussenkomen. En wij blijven ervoor strijden dat dit effectief wordt ingevoerd.”

Is de ‘Caring Hat’ ook toegankelijk voor de meest kwetsbare mensen die getroffen worden door haarverlies?

“We hebben onze vzw Caring Hat Fund opgericht om kwetsbare mensen, die partnerziekenhuizen naar ons hebben doorverwezen, te kunnen helpen door hen een ‘Caring Hat’ aan te bieden. Het zijn de behandelende artsen van de partnerziekenhuizen die de situatie van de patiënt het best kunnen inschatten. Op basis daarvan beslissen ze om een beroep te doen op onze vzw Caring Hat Fund, en dan kan de vzw de kost van de hoed op zich nemen. Ik moedig de patiënt in kwestie aan om hierover in gesprek te gaan met zijn of haar zorgteam! En ik spoor eveneens alle anderen aan, zowel particulieren als bedrijven, om onze vereniging te steunen. Zo kunnen wij zoveel mogelijk mensen helpen.”

Lea_et_Fabienne-Delvigne_60-per-cent

Fabienne Delvigne (rechts) en haar "patiënte" Lea.

Hugues Henry

Deel en print dit artikel


NIEUWS

AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren 03 12 2024
Longkanker
AI: een oplossing om kanker te diagnosticeren

Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...

Lees verder
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop 17 10 2024
Borstkanker
Een universeel vaccin tegen kanker: opnieuw wat hoop

Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...

Lees verder
Preventie van kanker: tips van oncologen 14 08 2024
Longkanker
Preventie van kanker: tips van oncologen

Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.

  • Rook niet.
  • Probeer een gezond gewicht te be...

Lees verder
“Niemand kiest om kanker te krijgen" 08 11 2023
Longkanker
“Niemand kiest om kanker te krijgen"

Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Uw zus/broer is gestorven aan longkanker en die rookte niet. Wat is bij u van toepassing?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook

LINKS