“Het was mijn dermatoloog die me wees op een verdachte vlek. Ik ga jaarlijks op controle omdat ik verschillende risicofactoren heb om een melanoom te krijgen. Mijn moeder heeft een melanoom gehad en zelf heb ik veel moedervlekken. Ik onderzoek mijn huid altijd grondig, maar dit vlekje had ik niet eens opgemerkt. Het bevond zich namelijk op een moeilijk zichtbare plaats, op mijn schouderblad, en zat verborgen onder het bandje van mijn beha. Maar zelfs als ik de vlek gezien had, zou het niet in me zijn opgekomen dat het een melanoom zou kunnen zijn. Het melanoom zag er namelijk niet bruin uit zoals de meeste melanomen; het was niet gepigmenteerd. Het was een zeldzame vorm, vertelde de dermatoloog me.”
“Omdat mijn moeder een melanoom heeft gehad, wist ik dat de kans bestond dat ik ook een melanoom zou krijgen. Toch was het een klap toen de diagnose gesteld werd. Gelukkig ging het om een klein melanoom en waren er geen uitzaaiingen. Ook al ben ik genezen verklaard, toch heeft het melanoom zijn sporen nagelaten: zo heb ik een litteken van maar liefst acht centimeter en moet ik regelmatig op controle. Maar ik besef dat ik niet mag klagen: de tumor had veel groter kunnen zijn als ik er niet zo vroeg bij was geweest. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig op controle te gaan wanneer je, net als ik, risico loopt. Ook al onderzoek je je huid regelmatig, dan nog kunnen er potentieel gevaarlijke vlekjes aan je aandacht ontsnappen. De dermatoloog heeft ervaring met het opsporen van melanomen, waaronder de zeldzame vormen.”
“Als gevolg van de pandemie is het aantal diagnoses van huidkanker aanzienlijk gedaald (overigens was dat ook zo voor alle andere vormen van kanker), zoals de Stichting Kankerregister(2) al kon vaststellen na de eerste coronagolf. Er gebeurden gewoon te weinig controles. In vergelijking met een normaal jaar vielen flink wat consultaties bij de dermatoloog weg: een derde van de afspraken ging niet door en een vijfde van de melanomen werd niet gediagnosticeerd. Heel wat patiënten stelden hun jaarlijkse controle uit of lieten een verdacht of gewijzigd pigmentvlekje niet nakijken door hun arts. Maar net als bij andere kankers geldt dat een vroegtijdige diagnose van een kwaadaardig melanoom de kans op genezing flink verhoogt.”
“Zowel vorig jaar als in 2021 konden we de campagne niet op de gebruikelijke manier organiseren. Dit jaar hebben we het grote publiek gevraagd om op Instagram/Facebook videofilmpjes(3) te posten. Iedereen kan daarin uitleggen hoe hij/zij zich beschermt tegen de zon en op welke manier hij/zij op de hoogte is van de gevaren van uv-straling. De slogan voor 2021 is: ‘Uw verleden bepaalt uw toekomst’, en de aandacht gaat daarbij uit naar alle risicofactoren (blootstelling aan de zon op vakantie, maar ook tijdens het tuinieren, het sporten of andere buitenactiviteiten). Zonnebrand die men oploopt in de kinderjaren verhoogt het risico op huidkanker. De huid heeft namelijk een ‘geheugen’, wat betekent dat de schadelijke effecten van uv-stralen cumulatief zijn. Op een bepaald moment wordt de schade in het huid-DNA niet meer hersteld en dan ontstaat huidkanker, onder de vorm van een melanoom dat soms zeer agressief is en kan uitzaaien, maar ook een basocellulair of spinocellulair carcinoom dat ontsierende littekens geeft.”
“Mensen met een blanke huid en blond of rood haar, al neemt het risico ook toe bij personen met een getinte huid. Sommige personen met donker haar en een lichte huid zijn eveneens gevoelig voor de zon, evenals wie in zijn kinderjaren fel verbrand raakte door de zon. Uiteraard speelt erfelijkheid ook een rol, vooral bij eerstegraadsverwantschap. Andere risicofactoren zijn het hebben van meer dan vijftig pigmentvlekjes, frequente zonnebanksessies, en verder ook de behandeling met immunosuppressiva.”
“Een eerste richtlijn is in de schaduw blijven. En als dat niet mogelijk is, om de twee uur en na elke zwempartij een flinke laag (galenische) zonnecrème aanbrengen, bij voorkeur met SPF50+. Voor de meer getinte huid volstaat SPF30+. Verder bestaat er specifieke zonnebescherming voor kinderen. Vermijd werk, vrijetijds- of sportactiviteiten buiten tussen 12 en 16 u. Draag liefst kleren met lange mouwen, een zonnebril en een hoed met brede rand, om de gevoelige oren te beschermen.”
“Elk jaar voor een screening, maar daarnaast ook als je een verdacht pigmentvlekje opmerkt. Volg daarbij de ABCDE-regel (asymmetrie, boord, colour of kleur, diameter, evolutie). Doe eens per maand een zelfonderzoek met een spiegel. Vergeet daarbij je voetzolen niet! Neem een kijkje op de website www.euromelanoma.org voor alle praktische informatie.”
Barbara Simon, gezondheidsjournalist
(1)www.euromelanoma.org– Wereldwijde enquête bij 734 dermatologen uitgevoerd in november en december 2020. In vergelijking met een normaal jaar met dermatologische consultaties schatten de dermatologen dat 21% van de melanomen mogelijk niet gediagnosticeerd wordt en dat 33,6% van de afspraken geannuleerd wordt als gevolg van de pandemie.
(2)https://kankerregister.org
(3)Videocapsules:
“Een melanoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat vanuit pigmentcellen van de huid. Door foutjes in het genetisch materiaal, mutaties genaamd, kunnen deze pigmentcellen kwaadaardig worden. De drie meest voorkomende mutaties bij melanoom doen zich onder andere voor in de BRAF-, NRAS- en c-KIT-genen. Als er mutaties of afwijkingen in deze bepaalde genen ontstaan, loopt het mis met het doorgeven van bepaalde signalen in de cel, waardoor de cel ongecontroleerd begint te groeien. Het is net zoals een schakelaar die, wanneer de cel normaal werk, aan en uit kan geschakeld worden, maar door deze mutatie blijft de schakelaar continu op aan staan.”
“Wanneer er vermoeden is van een melanoom, zal uw arts de huidvlek wegsnijden. Eens een melanoom is bevestigd zal een stukje van de tumor opgestuurd worden naar het labo, waar de pathologen dan enkele tests zullen doen om te kijken of er mutaties aanwezig zijn. Zo’n onderzoek naar mutaties kan enkele dagen tot weken duren. Het is vervelend voor de patiënt dat ze door deze testen soms moeten wachten op het resultaat, maar alleen zo kan een juiste behandelingskeuze gemaakt worden.”
“Een melanoom wordt indien mogelijk in de eerste plaats chirurgisch verwijderd, maar vanaf een bepaalde uitgebreidheid van het melanoom wordt ook bijkomend medicatie toegediend. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je bij de diagnose van het melanoom ziet dat er al een kankercellen aanwezig zijn in nabij gelegen klieren. In dat geval wordt de chirurgische ingreep aangevuld met een extra behandeling, omdat anders het risico op herval te groot is. Men kan kiezen voor immuuntherapie bij patiënten zonder specifieke mutatie, bij patiënten met BRAF mutatie is een tweede mogelijke behandelingsmethode, namelijk doelgerichte therapie. Daarnaast is een bijkomende chirurgische ingreep of radiotherapie een mogelijkheid.”
“Tien jaar geleden zag de prognose voor melanoompatiënten er veel minder gunstig uit. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar deze mutaties en gezocht naar potentiële aanknopingspunten voor bijkomende behandelingen voor deze patiënten. Vandaag de dag zien we dat vertaald in het gebruik van doelgerichte- en immuuntherapieën. De behandelopties worden meestal besproken met de patiënt, al is soms de ene behandeling meer aangewezen dan de andere, vaak omwille van het comfort voor de patiënt. Dat alles maakt dat patiënten met een melanoom het nu veel beter doen dan ooit.”
BE2205309674 – 30/05/2022
"Ik wil eerst benadrukken dat er altijd al melanomen zijn geweest, maar het klopt wel dat artsen het aantal melanomen wereldwijd jaarlijks zien toenemen. Er zijn meerdere verklaringen mogelijk voor die toename, maar de enige waar we met zekerheid uitspraken over kunnen doen, is dat we meer blootgesteld worden aan uv-straling, hoofdzakelijk afkomstig van zonlicht. Die grotere blootstelling is op zijn beurt te verklaren door de toegenomen vrije tijd: denk aan zon-zee-en-strandvakanties, daguitstapjes naar de zon, enz. We worden ook steeds ouder en dus worden we langer aan uv-straling blootgesteld."
"Om onze huid te beschermen tegen uv-stralen maken de pigmentcellen in onze huid het pigment melanine aan, waardoor de huid bruin wordt. Het zo gewilde ‘bruine kleurtje’ is met andere woorden in de eerste plaats een bescherming tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Als de uv-straling, en meer bepaald de uv B-stralen echter te sterk zijn, verbrandt de huid en wordt ze rood – een duidelijk alarmsignaal van de huidcellen. Hoe vaker de huid verbrandt, hoe groter de schade, en hoe groter de kans dat de huidcellen de opgelopen schade niet meer kunnen herstellen. Op lange termijn kan dit leiden tot een aantasting van het DNA of genetisch materiaal. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook uv A-straling, die de veroudering van de huid bevordert, een rol speelt bij de ontwikkeling van melanomen. In de winkel kunnen we dus het beste een zonnebrandcrème kiezen die zowel tegen uv B- als tegen uv A-straling beschermt."
Farmabedrijf Moderna hoopt in 2025 een huidkankervaccin in de markt te zetten. “De resultaten zijn echt veelbelovend”, zegt Evelien Smits, professor kankerimmuuntherapie...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verder"Binnen enkele jaren komt er een enorme stijging van het aantal gevallen op ons af", waarschuwt Lieve Brochez, professor dermatologie (UZ Gent) en voorzitter van EuroSkin...
Lees verderDoor een specifiek type melanoomcellen in het vizier te nemen, kan de reactie op immunotherapie verbeteren.
Dr. Annemie Rutten, Afdelingshoofd Medische oncologie, GZA
Dr. Nathalie Rooseleer, vrijwillige dermatoloog verbonden aan het taskforce van Euromelanoma België
Jan Gutermuth, diensthoofd Dermatologie UZ Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen