Melanoom - Melanoom: uitgestelde opsporing door COVID-19 | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Melanoom


GETUIGENISSEN

Melanoom: uitgestelde opsporing door COVID-19

Melanoom: uitgestelde opsporing door COVID-19

Dr. Nathalie Rooseleer, vrijwillige dermatoloog verbonden aan het taskforce van Euromelanoma België

Een vijfde van de melanomen werd in 2020 niet gediagnosticeerd als gevolg van de coronapandemie(1), en dit terwijl een vroege diagnose de kans op genezing aanzienlijk doet toenemen! Volgens dokter Nathalie Rooseleer (vrijwillige dermatoloog verbonden aan het taskforce van Euromelanoma België) begint preventie al van in de kindertijd!

Waarom werden er in België vorig jaar minder diagnoses van melanoom gesteld?

“Als gevolg van de pandemie is het aantal diagnoses van huidkanker aanzienlijk gedaald (overigens was dat ook zo voor alle andere vormen van kanker), zoals de Stichting Kankerregister(2) al kon vaststellen na de eerste coronagolf. Er gebeurden gewoon te weinig controles. In vergelijking met een normaal jaar vielen flink wat consultaties bij de dermatoloog weg: een derde van de afspraken ging niet door en een vijfde van de melanomen werd niet gediagnosticeerd. Heel wat patiënten stelden hun jaarlijkse controle uit of lieten een verdacht of gewijzigd pigmentvlekje niet nakijken door hun arts. Maar net als bij andere kankers geldt dat een vroegtijdige diagnose van een kwaadaardig melanoom de kans op genezing flink verhoogt.”

Elk jaar in mei lanceert Euromelanoma een campagne waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om een gratis huidonderzoek te laten doen. Werd die campagne aangepast vanwege de pandemie?

“Zowel vorig jaar als in 2021 konden we de campagne niet op de gebruikelijke manier organiseren. Dit jaar hebben we het grote publiek gevraagd om op Instagram/Facebook videofilmpjes(3) te posten. Iedereen kan daarin uitleggen hoe hij/zij zich beschermt tegen de zon en op welke manier hij/zij op de hoogte is van de gevaren van uv-straling. De slogan voor 2021 is: ‘Uw verleden bepaalt uw toekomst’, en de aandacht gaat daarbij uit naar alle risicofactoren (blootstelling aan de zon op vakantie, maar ook tijdens het tuinieren, het sporten of andere buitenactiviteiten). Zonnebrand die men oploopt in de kinderjaren verhoogt het risico op huidkanker. De huid heeft namelijk een ‘geheugen’, wat betekent dat de schadelijke effecten van uv-stralen cumulatief zijn. Op een bepaald moment wordt de schade in het huid-DNA niet meer hersteld en dan ontstaat huidkanker, onder de vorm van een melanoom dat soms zeer agressief is en kan uitzaaien, maar ook een basocellulair of spinocellulair carcinoom dat ontsierende littekens geeft.”

Welke personen lopen een groter risico op een melanoom?

“Mensen met een blanke huid en blond of rood haar, al neemt het risico ook toe bij personen met een getinte huid. Sommige personen met donker haar en een lichte huid zijn eveneens gevoelig voor de zon, evenals wie in zijn kinderjaren fel verbrand raakte door de zon. Uiteraard speelt erfelijkheid ook een rol, vooral bij eerstegraadsverwantschap. Andere risicofactoren zijn het hebben van meer dan vijftig pigmentvlekjes, frequente zonnebanksessies, en verder ook de behandeling met immunosuppressiva.”

Op welke manier kan men zich beschermen tegen een melanoom?

“Een eerste richtlijn is in de schaduw blijven. En als dat niet mogelijk is, om de twee uur en na elke zwempartij een flinke laag (galenische) zonnecrème aanbrengen, bij voorkeur met SPF50+. Voor de meer getinte huid volstaat SPF30+. Verder bestaat er specifieke zonnebescherming voor kinderen. Vermijd werk, vrijetijds- of sportactiviteiten buiten tussen 12 en 16 u. Draag liefst kleren met lange mouwen, een zonnebril en een hoed met brede rand, om de gevoelige oren te beschermen.”

Melanoom: wanneer is een consult bij de dermatoloog noodzakelijk?

“Elk jaar voor een screening, maar daarnaast ook als je een verdacht pigmentvlekje opmerkt. Volg daarbij de ABCDE-regel (asymmetrie, boord, colour of kleur, diameter, evolutie). Doe eens per maand een zelfonderzoek met een spiegel. Vergeet daarbij je voetzolen niet! Neem een kijkje op de website www.euromelanoma.org voor alle praktische informatie.”

Barbara Simon, gezondheidsjournalist

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Nieuwe efficiënte behandeling voor resistent melanoom 28 11 2022
Melanoom
Nieuwe efficiënte behandeling voor resistent melanoom

Het team van prof. Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie, UZ Brussel, testte een nieuwe experimentele behandeling waarbij lichaamseigen cellen die het immuunsysteem...

Lees verder
Humoristisch schrijven als therapie 14 10 2022
Lymfomen
Humoristisch schrijven als therapie

Maxime Dahan heeft zijn toevlucht genomen tot het schrijven zodra hij de diagnose van lymfoom te horen kreeg. Hij heeft deze beproeving het hoofd geboden met een ‘balpen’...

Lees verder
Covid: "40% van kankerpatiënten ondervond al discriminatie" 23 06 2022
Melanoom
Covid: "40% van kankerpatiënten ondervond al discriminatie"

Veertig procent van de kankerpatiënten in België ondervond al discriminatie of afwijzing omwille van zijn of haar ziekte. Dat blijkt woensdag uit een bevraging die het di...

Lees verder
Het risico op recidief beperken na een melanoom 28 08 2019
Melanoom
Het risico op recidief beperken na een melanoom

Uitzaaiingen in de lymfeklieren

Wanneer de tumor een zekere omvang heeft en het melanoom wordt verwijderd, wordt ook de dichtstbijzijnde lymfeklier, de schildwachtklier...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Immunotherapie beter laten aanslaan bij melanoom 10 01 2024
Melanoom
Immunotherapie beter laten aanslaan bij melanoom

Door een specifiek type melanoomcellen in het vizier te nemen, kan de reactie op immunotherapie verbeteren.

Melanoom: de doeltreffendheid van immunotherapie sterk te ve
...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook