Migraine - Misbruik van pijnstillers en chronische hoofdpijn | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Migraine


GETUIGENISSEN

Misbruik van pijnstillers en chronische hoofdpijn

Misbruik van pijnstillers en chronische hoofdpijn

Prof. Schoenen, neuroloog aan het CHR de la Citadelle in Luik

Misbruik van pijnstillers kan de frequentie van hoofdpijn en migraine significant verhogen. Een gesprek met prof. Schoenen van het CHR de la Citadelle in Luik.

Welk effect heeft misbruik van pijnstillers op hoofdpijn?

Bij overmatig gebruik van pijnstillers, meer dan één keer per week, kan de hoofdpijn chronisch worden. De hoofdpijn is niet per se heviger, omdat de pijnstiller nog altijd nog een pijnstillend effect heeft, maar je kan vaker migraine krijgen, afgewisseld met episoden van andere hoofdpijn dan migraine, soms dagelijks.

We spreken van hoofdpijn door misbruik van pijnstillers als iemand meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft en als de frequentie van de aanvallen vermindert nadat de patiënt stopt met pijnstillers nemen.

Over welke patiënten gaat het?

Ongeveer 2% van de bevolking heeft hoofdpijn door misbruik van pijnstillers. Het gaat meestal om patiënten met ernstige migraine die van meet af aan vaak aanvallen krijgen en die veel pijnstillers innemen omdat ze de migraine niet meer verdragen, en soms zelfs preventief, om een aanval te voorkomen.

Studies hebben aangetoond dat sommige migrainelijders gemakkelijker zo’n complicatie ontwikkelen. Die aanleg is toe te schrijven aan een verminderde activiteit van de orbitofrontale cortex, het gedeelte van de hersenen dat ons in staat stelt om “neen” te zeggen en dat het plezier- en beloningscircuit controleert. Die hersenafwijking werkt afhankelijkheid in de hand.

Hoe kan je die vicieuze cirkel doorbreken?

Ontwenning is de enige oplossing. De pijnstillers moeten onmiddellijk en volledig worden stopgezet. De patiënt kan dan uiteraard gedurende meerdere dagen hoofdpijn hebben, maar die kan je verlichten met bepaalde geneesmiddelen die voor 2 weken worden voorgeschreven, de tijd die het lichaam nodig heeft om te ontwennen. Het slaagpercentage bedraagt 90% tijdens de eerste twee weken. Bij de meeste patiënten (60%) vermindert de hoofdpijn na die 2 weken sterk. Maar tot 30% van de patiënten zal na 1 jaar een terugval kennen.

Kunnen alle geneesmiddelen bij misbruik dat fenomeen veroorzaken?

Niet alle geneesmiddelen doen dat in dezelfde mate.

Hoofdpijn door misbruik van samengestelde pijnstillers, die een pijnstiller (paracetamol …) en cafeïne en/of codeïne bevatten, is het moeilijkst te behandelen. De ontwenningshoofdpijn duurt minstens 2 weken en de patiënt zal vaker een terugval kennen.

Daarna komen de triptanen, specifieke geneesmiddelen tegen migraine. Ze zullen sneller chronische hoofdpijn veroorzaken, maar de ontwenningshoofdpijn duurt maar enkele dagen.

De kans op hoofdpijn door misbruik van geneesmiddelen is het laagst met geneesmiddelen tegen reuma (ibuprofen, naproxen). Die laatste kunnen sommige patiënten zelfs beschermen tegen die vicieuze cirkel.

Toch een advies: wees voorzichtig met pijnstillers. Als je vaak migraine krijgt, moet je een specialist raadplegen. Die zal dan een geschikte preventieve behandeling (basisbehandeling) starten.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

01 10 2019
Migraine
Migraine: kans op complicaties tijdens de zwangerschap

Migraine is een slopende en pijnlijke ziekte. Uit een onderzoek blijkt bovendien dat migraine de kans op complicaties tijdens de zwangerschap verhoogt.
Het risico treft...

Lees verder
Hoofdpijn door misbruik van pijnstillers 11 07 2018
Migraine
Hoofdpijn door misbruik van pijnstillers

De paradox van geneesmiddelen die hoofdpijn veroorzaken

Misbruik van pijnstillers (analgetica) is een frequent probleem bij migraine. Vaak kent dat een sluipend verloop...

Lees verder
Spanningshoofdpijn 11 07 2018
Migraine
Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die vaak verward wordt met migraine. Ze wordt gekenmerkt door vage pijn, en de patiënt voelt als het ware ee...

Lees verder
Clusterhoofdpijn 11 07 2018
Migraine
Clusterhoofdpijn

De meest ernstige vorm van hoofdpijn

Clusterhoofdpijn is de meest ernstige vorm van hoofdpijn. Het komt veel minder vaak voor dan migraine. Clusterhoofdpijn wordt ekenm...

Lees verder
Chronische migraine 11 07 2018
Migraine
Chronische migraine

Bij sommige patiënten neemt de frequentie van de migraine mettertijd toe en wordt de migraine chronisch. We spreken van chronische migraine als iemand meer dan 15 dagen p...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook