Multipel myeloom - Autologe stamceltherapie verlengt remissiefase | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Multipel myeloom


GETUIGENISSEN

Autologe stamceltherapie verlengt remissiefase

Autologe stamceltherapie verlengt remissiefase

Dr.Philip Vlummens, hematoloog UZ Gent.

Bij een autologe stamceltherapie worden eigen stamcellen bij de patiënt afgevoerd en na een intense chemotherapie terug ingeplant. Deze stamceltransplantatie vertraagt de kans op herval.

Wat is een autologe stamceltherapie precies?

Bij een autologe stamceltransplantatie worden stamcellen uit het bloed van de patiënt afgenomen  Daarna wordt een zware chemotherapie opgestart om zoveel mogelijk kankercellen te vernietigen. Maar dit kan zeer toxisch zijn voor het beenmerg. Daarom krijgt de patiënt enkele dagen na de chemokuur zijn eigen stamcellen terug toegediend. Die stamcellen moeten opnieuw gezonde bloedcellen aanmaken. Zodra de witte bloedcellen een bepaalde waarde hebben bereikt, mag de patiënt het ziekenhuis verlaten. Meestal duurt dat zo’n drietal weken.

Wat zijn de voordelen van autologe stamceltherapie?

Een autologe stamceltherapie verlengt de remissiefase. En de bijwerkingen zijn meer voorspelbaar dan bij een allogene stamceltransplantatie. Bij patiënten met multipel myeloom (MM) wordt tot op heden nog geen allogene stamceltransplantatie  – dus met stamcellen van een stamceldonor – uitgevoerd, omdat dit nog in een onderzoeksfase zit en te veel risico’s inhoudt.

Wat zijn de risico’s bij autologe stamceltherapie?

Door de zware chemokuur zal de patiënt gedurende een week erg weinig witte bloedcellen hebben, wat de kans op infecties aanzienlijk vergroot. Daarom moet de patiënt ook tot twee weken in quarantaine blijven. Daarnaast kunnen ook bloedarmoede, misselijkheid, verminderde eetlust en ontstekingen van het mondslijmvlies  (mucositis) optreden. Maar eenmaal de witte bloedcellen terugkomen, verminderen deze klachten ook geleidelijk.

Geeft autologe stamceltherapie goede resultaten?

Zo’n 15% van de patiënten blijft na een transplantatie vrij lang - meer dan 3 à 4 jaar - goed. Nog eens 15% hervalt jammer genoeg al binnen het jaar. En bij de anderen varieert het ergens daartussen.. Multipel myeloom blijft nog altijd een ongeneeslijke ziekte en vrijwel iedereen hervalt. Maar sinds kort geven we nu ook lenalidomide (Revlimid®) in lagere dosis als onderhoudstherapie na een transplantatie. Uit diverse studies blijkt dat herval dan wordt uitgesteld.

Komt iedere MM-patiënt in aanmerking voor stamceltherapie?

Patiënten met multipel myeloom die relatief jong (tot 65-70 jaar) en nog fit genoeg zijn, maken een grotere kans op angdurige remissie. Maar bij mensen die te oud zijn of die andere onderliggende ziektes - hartfalen, nierziekten,… - hebben, zijn de risico’s van een stamceltransplantatie te groot.

Is er voor deze patiënten nog een alternatief?

Ja, dan opteren we voor een behandeling met lenalidomide (Revlimid®), die de groei van zieke cellen afremt. Dit is een volledig orale therapie. Of we geven een lagere dosis MPV (Melphalan, Veldade, Dexamethasone), dit is hetzelfde product voor stamceltherapie maar dan in pilletjes en in een lagere dosis.

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Multipel myeloom: betere prognose dankzij biomarkers 31 01 2019
Multipel myeloom
Multipel myeloom: betere prognose dankzij biomarkers

De term ‘biomarkers’ verwijst naar informatie over de patiënt, zoals bloedafwijkingen, onregelmatigheden die dankzij medische beeldvorming aan het licht komen of bijzon...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook