Multiple sclerose - Informatie over MS en lotgenoten ontmoeten | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Multiple sclerose


GETUIGENISSEN

Informatie over MS en lotgenoten ontmoeten

Informatie over MS en lotgenoten ontmoeten

Lucile Notte, directrice van MS-Liga België

In vijf sessies geeft de MS-school informatie en advies over multiple sclerose aan mensen die pas hun diagnose kregen. Tekst en uitleg door Lucile Notte, directrice van de Franstalige vleugel van de MS-Liga.

Wat komen we in de MS-school te weten?

Ten eerste puur medische uitleg over multiple sclerose, de behandeling en de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek. Dat deel wordt altijd gegeven door een neuroloog. Het tweede deel is meer psychologisch en filosofisch van aard. Hier komen thema’s aan bod als het dagelijkse leven, de gevoelens na de diagnose enz. Het laatste deel is gericht op het ‘welzijn’ van de patiënten. Hier worden enkele niet-medische oplossingen voorgesteld om de levenskwaliteit te verbeteren, zoals massages en sofrologie.

Waarom is het belangrijk toegang te hebben tot deze informatie?

Horen dat u multiple sclerose hebt, is een zware last op uw schouders. Alles wordt opnieuw in vraag gesteld: uw beroep, uw toekomstige projecten, eventueel uw liefdesrelatie enz. Via de MS-school krijgen zowel de patiënt als zijn omgeving een concreet antwoord op hun vragen. Iedereen is welkom op de sessies. Zo ziet de patiënt dat het nog steeds mogelijk is om projecten uit te werken en dat zijn leven lang niet voorbij is.

De infosessies verlopen in groep. Waarom is dat beter?

Belangrijk is dat mensen met dezelfde ziekte samenkomen. Dankzij de steun en de begeleiding begrijpen ze dat het leven niet eindigt bij de diagnose. En dat het mogelijk is om multiple sclerose te aanvaarden en ermee te leren leven. In elke sessie is er trouwens de mogelijkheid om eigen ervaringen te delen en een antwoord te krijgen op eventuele vragen. De vijf sessies smeden zo een sterke band tussen de patiënten die eraan deelnemen.

Deze sessies worden in het Frans gegeven, maar het Nationaal MS-Centrum biedt ook een dienst aan om patiënten beter te helpen omgaan met hun ziekte : het vroegbegeleidingsprogramma. In zes halve dagen maken MS-specialisten een compleet rapport op over de gezondheidstoestand van de patiënt. Dankzij het programma kunnen ook beschikbare niet-medicamenteuze therapieën worden ontdekt om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

MS en huidproblemen: endermologie onder de loep 17 04 2015
Multiple sclerose
MS en huidproblemen: endermologie onder de loep

Endermologie is een techniek die momenteel wordt gebruikt in de strijd tegen cellulitis of voor de behandeling van littekens. Volgens een recente studie1 kan deze techn...

Lees verder
MS en zelfinjecties in 3 vragen 14 01 2015
Multiple sclerose
MS en zelfinjecties in 3 vragen

Vandaag wordt een groot deel van de onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose (MS) toegediend in injectievorm. Het is daarbij de bedoeling dat de patiënten hun gene...

Lees verder
MS: overmatig zoutverbruik zou de ziekte activeren 13 11 2014
Multiple sclerose
MS: overmatig zoutverbruik zou de ziekte activeren

70 personen met recurrente-remittente multiple sclerose (MS) namen deel aan deze studie, onder leiding van een groep Argentijnse onderzoekers (1).

Daarbij werd gedure...

Lees verder
MS en vermoeidheid: de rol van slaapapneu 14 07 2014
Multiple sclerose
MS en vermoeidheid: de rol van slaapapneu

Slaapapneu oorzaak van vermoeidheid?

Vermoeidheid is een vaak voorkomend en erg belastend symptoom bij multiple sclerose (MS). Drie kwart van de patiënten klaagt erover...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Wereld MS-Dag 30 05 2022
Multiple sclerose
Wereld MS-Dag

De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...

Lees verder

OPINIEPEILING

U weet dat de kans bestaat dat multiple sclerose progressief wordt. Hoe kijkt u naar de toekomst?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook