Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Tatiana is verpleegster in het CHR van Luik. Zij informeert en begeleidt patiënten met een peritoneale dialysebehandeling (buikvliesspoeling). Haar rol ligt haar na aan het hart.
Bij de informatiesessies. Ik leg hen de voor- en nadelen uit van hemodialyse en van peritoneale dialyse. Zo kunnen ze zelf de behandeling kiezen die hen het beste ligt.
Wij organiseren een scholing die twee weken duurt. Voor sommige patiënten, bijvoorbeeld de oudere, duren deze lessen iets langer: drie weken. Tijdens die periode leg ik hen de werking uit van de cycler. Dat toestel brengt de dialysevloeistof automatisch in en uit de buikholte. Ik toon hen ook hoe ze het apparaat moeten gebruiken en dagelijks hun katheter moeten onderhouden. Ten slotte geef ik informatie over de verschillende omstandigheden waarin het alarm van de cycler kan aanslaan. Dat is zeer belangrijk, want soms zijn de problemen simpel op te lossen. Bijvoorbeeld door van positie veranderen, zodat de vloeistof gemakkelijker kan doorstromen.
Patiënten met een peritoneale dialysebehandeling moeten een keer per maand naar het ziekenhuis komen. Ik maak dan van de gelegenheid gebruik om te kijken of de katheteruitgang niet besmet is, of het vocht niet doorsijpelt enz. Ik ga ook de gegevens na die zich op de chip van de cycler bevinden. Zo kan ik zien of de patiënt wel degelijk elke dag zijn dialyse uitvoert en of het alarm niet is afgegaan in die afgelopen maand. In dat laatste geval moet ik soms het programma aanpassen, zodat dergelijke dingen niet meer gebeuren.
Omdat ze meer autonomie hebben. Dankzij peritoneale dialyse kunnen jongeren hun lessen blijven volgen en kunnen volwassenen normaal blijven werken. Patiënten kunnen ook op reis gaan, zonder in het buitenland hemodialysecentra te moeten vinden. Deze techniek is ook minder vermoeiend. Tot slot krijgt de patiënt geen bloed te zien, wat voor sommigen een belangrijk criterium is.
Deel en print dit artikel
Voorgerecht: Tikka massala uit de zee (4 pers.)
De meeste geneesmiddelen worden door de nieren uitgescheiden. Bij nierinsufficiëntie hopen sommige geneesmiddelen zich echter o...Nierinsufficiëntie en schadelijke geneesmiddelen
Volgens de statistieken krijgen 5 tot 10% van alle mensen minstens één keer in hun leven last van nierstenen. Deze steentjes van wisselende grootte ontstaan door kristallisatie van...
Het valt niet mee om je te laten verzekeren als je een ernstige en/of chronische ziekte hebt. De verleiding is dan ook groot om te liegen of belangrijke informatie ac...Lieg nooit!
Het opduiken van een nieuwe vorm van het coronavirus in december 2019 in China leidde tot een wereldwijde gezondheidscrisis. De impact van COVID-19 die daar het gevolg is, op het d...
Lees verder“Droog gewicht” is een belangrijk begrip in de dialyse. Vooral als u niet meer voldoende urineert. Bent u voldoende vertrouwd met dit concept?
Lees verderLe "poids sec" est une notion importante de la dialyse. Surtout lorsque vous n'urinez plus assez. Comprenez-vous bien ce concept?
Lees verderPijn is een symptoom dat jammer genoeg vaak voorkomt bij nierpatiënten. Weet u welke pijnstillers het veiligst zijn voor de behandeling van hun pijn?
Lees verderSecundaire hyperparathyroïdie is één van de mogelijke complicaties van nierinsufficiëntie. Wat zijn de oorzaken en wat is de impact ervan? Test uw kennis!
Lees verderOvermatig zoutverbruik is schadelijk voor de nieren. Waarom? Welke producten zijn te mijden? Test uw kennis over dit onderwerp!
Lees verderHet kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging