Blefaritis is een oogontsteking waarbij de rand van de oogleden geïnfecteerd is. Blefaritis treft de wimpers en/of de traanproductie.
Blefaritis kan verschillende oorzaken hebben: een bacteriële of virale infectie, een allergische reactie, een huidziekte die ook de oogleden aantast (atopische dermatitis, rosacea …), een verstopping en/of ontsteking in de talgkliertjes aan de rand van de oogleden.
Bij blefaritis heb je last van:
In de meeste gevallen kan je de symptomen van blefaritis verlichten met simpele middelen. Zo kan je de ogen en oogleden schoonmaken, en (vooraf opgewarmde) kompressen of steriele wegwerpdoekjes aanbrengen.
Als die maatregelen niet volstaan, kunnen geneesmiddelen voorgeschreven worden: infectiewerende medicatie (lokale antibiotica), een ontstekingsremmende basisbehandeling bij onderliggende problemen zoals atopische dermatitis of rosacea.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Conjunctivitis is een ontsteking van het oogbindvlies. Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schimmel, al komt dit laatste zelden voor.
Virale en bacteriële oogbindvliesontstekingen zijn bijzonder besmettelijk: ze worden heel snel overgedragen van de ene persoon op de andere, en bij dezelfde persoon, van een ontstoken op een gezond oog. Bij conjunctivitis is het dan ook heel belangrijk om snel een goede ooghygiëne in acht te nemen om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Vermijd om je ogen aan te raken; was vaak je handen; leen je make-upspullen niet uit; gooi gedragen contactlenzen weg en gebruik een nieuw paar zodra de oogbindvliesontsteking genezen is.
Een oogbindvliesontsteking kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie – in dat geval zijn gewoonlijk beide ogen tegelijk geïnfecteerd. Ze kan ook worden veroorzaakt door contact met chemische producten of door een vreemd voorwerp in het oog (slecht onderhouden en/of te lang gedragen contactlenzen bijvoorbeeld).
De meest voorkomende symptomen van conjunctivitis zijn:
De behandeling van conjunctivitis moet de symptomen van de infectie verminderen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Keratitis is een ontsteking van het hoornvlies. Die kan bacterieel of viraal zijn, veroorzaakt door het herpesvirus (herpetische keratitis).
In sommige gevallen is keratitis niet besmettelijk en kan het een gevolg zijn van een verminderde traanproductie.
Keratitis gaat vaak samen met conjunctivitis.
Keratitis kan volgende klachten geven:
Keratitis is een ernstige infectie van het oog, waarbij een snelle behandeling door een oogarts vereist is.
Afhankelijk van de oorzaak van de infectie (virus, bacterie, schimmel of parasiet) schrijft de arts een gepaste behandeling voor.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Een chalazion (gerstekorrel) is een klein granuloom dat zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Een gerstekorrel wordt vaak verward met een strontje, maar is in werkelijkheid een niet-besmettelijke verstopping in een kliertje van Meibom (gelegen in het kraakbeen van het boven- en onderooglid).
Een gerstekorrel manifesteert zich als:
De behandeling van een chalazion bestaat erin om de kliertjes van Meibom te ontstoppen. Dat gebeurt door vooraf opgewarmde steriele kompressen of doekjes (gedrenkt in warm water) op de gesloten ogen te leggen. Laat de kompressen daar enkele minuten liggen en druk dan voorzichtig met je vingers op de rand van het ooglid. Daardoor worden de kliertjes van Meibom zachter en kan men ze leegmaken. Herhaal die handeling twee keer per dag tot het chalazion genezen is.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Een hordeolum of strontje is een pijnlijk ontstoken talgkliertje in de ooglidrand of in het ooglid.
Een strontje wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van een wimperfollikel. Het kan zich ook ontwikkelen als de talgkliertjes in de ooglidrand verstopt zijn.
Een hordeolum of strontje veroorzaakt:
In de meeste gevallen wordt een strontje vanzelf kleiner, waarna het spontaan verdwijnt. Men kan de genezing bevorderen door vooraf opgewarmde kompressen of doekjes aan te brengen.
Als het strontje steeds terugkeert en chronisch wordt, kan de arts in sommige gevallen een behandeling met antibiotica voorschrijven.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
In beide gevallen is het de bedoeling om een exacte diagnose en een specifieke, aangepaste behandeling te krijgen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Bij een oogontsteking zijn er ziektekiemen aanwezig onder de vorm van een infectie met bacteriën, virussen of schimmels. Die infectie geeft aanleiding tot bepaalde symptomen.
Bij ooginfecties is het belangrijk dat men het onderscheid maakt tussen:
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Mamisoa Andriantafika, oogarts (www.ophtalmologiste.be)
Er zijn vele soorten Demodex mijten, maar alleen Demodex folliculorum en de Demodex brevis komen voor op het menselijk lichaam. De eerste leeft in haarfollikels, terwijl...
Lees verderConjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, het vlies dat het witte deel van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt. Het gaat gepaard met veel symptomen:...
Lees verderContactlenzen zijn bij verkeerd gebruik een grote bron van irritatie en kunnen een aanzienlijk risico zijn voor de gezondheid van de ogen. Het is belangrijk om lenzen met...
Lees verderDoor een gezondere levensstijl aan te nemen, kunt u de gezondheid van uw ogen op lange termijn verbeteren. Een aantal tips:2,6
Regelmatige oogcontroles bij de oogarts zijn de hoeksteen van een goede oogzorg en belangrijk vanaf jonge leeftijd. Het risico op bepaalde oogaandoeningen neemt toe met d...
Lees verderEen goede ooghygiëne is essentieel om uw ogen gezond te houden. Een goede verzorging van ogen en oogleden kan infecties, irritaties, droge ogen en bepaalde oogheelkundige...
Lees verderDr. Xavier Van der Brempt, longarts en allergoloog in Waha en in de Clinique Saint-Luc in Bouge (Allergopôle), geeft tekst en uitleg over lenteconjunctivitis.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen