Parkinson - Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Parkinson


GETUIGENISSEN

Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger

Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger

Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson

De blik van de buitenwereld volstaat om bevingen en dyskinesieën veroorzaakt door de ziekte van Parkinson te verergeren. Eenvoudige dagelijkse situaties kunnen zo pijnlijke belevenissen worden.

Parkinson: bevreesd voor de blik van anderen

Stress kan een aantal symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals bevingen of dyskinesieën (onwillekeurige bewegingen) verergeren. Beeld u de file aan de kassa van de supermarkt in en het ongeduld van de kassierster. Alle ogen zijn gericht op de parkinsonpatiënt, die zijn aankopen trager betaalt. En dan kan hij zijn bevingen niet bedwingen. “Een vrij banaal moment in het leven van elke dag wordt een ware uitdaging op emotioneel vlak. Situaties uit het dagelijkse leven kunnen onoverkoombare hindernissen worden, hoewel de persoon in kwestie fysiek nog voldoende valide is”, legt Flore Bellefontaine uit.

 

Pijnlijke identiteitscontrole voor parkinsonpatiënten

Andere patiënten met de ziekte van Parkinson hebben het over identiteitscontroles op de openbare weg … voor vermoeden van openbare dronkenschap. Ook daar kan de toestand heel pijnlijk worden. Flore Bellefontaine: “Zo hoorde ik dit jaar twee getuigenissen van mannen van middelbare leeftijd die met dergelijke controle op straat te maken kregen. Het is al heel stresserend voor ons, maar bij een parkinsonpatiënt veroorzaakt deze stress een verergering van de symptomen. Een van hen kon niet bij zijn portefeuille om zijn identiteitspapieren aan de agent te geven, en meteen ook het kaartje van de parkinsonvereniging waarmee hij zijn problemen deels kon verklaren. En bij de andere patiënt verergerde de dysartrie (spraakstoornis) dusdanig dat hij niet meer verstaanbaar was.”

 

Bewustmakingscampagne voor de symptomen van Parkinson

De Franstalige Association Parkinson organiseert momenteel een campagne om mensen in rusthuizen bewuster te maken van de symptomen van de ziekte van Parkinson. Het is de bedoeling om de symptomen beter te begrijpen en zo de druk van de sociale blik te verminderen. “We proberen de motorische en de niet-motorische symptomen van de ziekte duidelijk te maken, zodat de fysieke kenmerken ervan herkend worden. Kenmerkend voor de ziekte van Parkinson is dat de patiënten weinig mimiek hebben. En dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de communicatie en de relatie tussen mensen. De referentiepunten die we, zonder dat we er ons van bewust zijn, gebruiken in uitwisselingen zijn verstoord bij mensen met de ziekte van Parkinson. Daardoor kunnen we hun gedachten niet steeds goed interpreteren.”

Zoveel elementen om aan te denken en die het mogelijk maken om, ondanks de motorische handicap, in te zien dat het dagelijkse leven van parkinsonpatiënten soms een ware veldslag is.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Heeft parkinson te maken met een daling van het testosterongehalte? 15 01 2014
Parkinson
Heeft parkinson te maken met een daling van het testosterongehalte?

Vertraagde bewegingen, beven, loopproblemen … In België zouden ongeveer 30.000 personen de ziekte van Parkinson hebben. Daarbij zouden er meer mannen zijn dan vrouwen....

Lees verder
Een spelconsole voor parkinsonpatiënten? 12 03 2013
Parkinson
Een spelconsole voor parkinsonpatiënten?

Lichaamsbeweging vertraagt progressie bij parkinson

Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging in de eerste stadia van de ziekte van Parkinson een doeltreffende met...

Lees verder
Parkinson: vroege opsporing in speeksel? 08 03 2013
Parkinson
Parkinson: vroege opsporing in speeksel?

Vroeg stadium van parkinson: 30% van de patiënten weet het niet

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte van het zenuwstelsel die zich vooral uit in de beweging...

Lees verder
Dopaminepomp: gebruiksaanwijzing 12 02 2013
Parkinson
Dopaminepomp: gebruiksaanwijzing

Tekort aan dopamine opvangen bij de ziekte van Parkinson

Deze Duodopa®-pomp brengt de medicatie voor de ziekte van Parkinson via een sonde rechtstreeks in de twaalfvinger...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook