Miet De Letter, logopediste in het UZ Gent
Een zwakke, monotone of hese stem … : 60 tot 80% van de parkinsonpatiënten heeft problemen met het spreken. Miet De Letter, logopediste in het UZ Gent, geeft enkele tips om met deze spraakproblemen om te gaan.
De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een aantal motorische stoornissen: vertraagde bewegingen (bradykinesie), verstijfde spieren (rigiditeit) en beven (tremor). Deze motorische problemen kunnen ook de spieren treffen die we nodig hebben om te spreken. Bij dysartrie is het dus moeilijk om woorden uit te spreken, maar niet om ze te vinden of te ordenen.
De symptomen van dysartrie kunnen variëren van patiënt tot patiënt. Mogelijke symptomen zijn:
Inderdaad, omdat de patiënt moeilijk spreekt, heeft zijn omgeving vaak de reflex om dat in zijn plaats te doen. Maar als een parkinsonpatiënt de kans niet krijgt om zich op zijn eigen tempo uit te drukken, kan dat zijn zelfbeeld een deuk geven. Terwijl parkinsonpatiënten spontaan al de neiging hebben om minder te spreken bij dysartrie. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan: hoe minder een parkinsonpatiënt zijn spraakspieren oefent, hoe meer hij moeilijkheden ondervindt om te articuleren.
Het is heel belangrijk dat de partner en de familie de tijd geven aan de parkinsonpatiënt om te praten, en hem als een volwaardige gesprekspartner beschouwen.
Enkele tips die het hem gemakkelijker maken om het woord te nemen, en om hem te begrijpen:
Het beste is om te blijven spreken en de spraakspieren te oefenen:
Deel en print dit artikel
Enkele druppels traanvocht. Meer is er volgens Marlies Gijs, biochemicus aan het Universitair Medisch Centrum in Maastricht, niet nodig om hersenaandoeningen zoals Alzhei...
Lees verderOnderzoekers van de Russische HSE Universiteit en de Britse Northumbria University hebben ontdekt dat tweetaligheid het verloop van leeftijdsgerelateerde achteruitgang in...
Lees verderDansen heeft een zeer gunstig effect omwille van meerdere redenen:
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen