Parkinson - Uw parkinsonmedicatie altijd stipt op tijd | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Parkinson


GETUIGENISSEN

Uw parkinsonmedicatie altijd stipt op tijd

Uw parkinsonmedicatie altijd stipt op tijd

Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer

Iets vergeten, het overkomt ons allemaal wel eens. Maar als u parkinsonpatiënt bent, is het belangrijk dat u uw geneesmiddelen op tijd en stond inneemt. Dit pillendoosje met timer is dan ook een handig hulpmiddel.

Hoe bent u op het idee gekomen van een pillendoosje met timer?

Ik heb de ziekte van Parkinson en om de symptomen te onderdrukken, moet ik op heel geregelde tijdstippen (ongeveer om de 3 uur) medicatie innemen. Tijdens off-periodes wordt deze medicatie niet snel vergeten, maar wel tijdens de on-periodes. Dan voel ik mij immers zeer goed en denk ik met andere woorden niet constant aan mijn pilletjes. In mijn zoektocht naar een geschikt pillendoosje, kwam ik telkens van een kale reis thuis. Ik heb ernaar gevraagd in elke stad die ik bezocht in België en in het buitenland. Nergens vond ik iets dat geschikt leek. Op mijn vraag naar een pillendoosje met timer of alarm, fronsten apothekers zelfs regelmatig de wenkbrauwen en vroegen: “Bestaat dat?”

Waaruit bestaat zo'n pillendoosje met timer en hoe werkt het?

Het systeem bestaat uit twee delen: een timer of klokje en een pillendoosje. Het is vervaardigd uit een degelijke kunststof.

De timer kan eenvoudig worden ingesteld. Tot niet minder dan zeven alarmen per dag! Het tril- en/of geluidsalarm zal tot op de minuut nauwkeurig aflopen. Bovendien hoeft u de instellingen niet elke dag te herhalen: ze blijven in de timer opgeslagen.

Het pillendoosje kan worden losgemaakt van de timer, en telt zeven compartimenten. Daarin kunt u de pillen opbergen die u op verschillende tijdstippen moet innemen.

Afzonderlijke houders met zeven pillendoosjes zijn ook te koop. Zo kunt u op voorhand voor elke dag van de week een ander pillendoosje vullen. Dan hoeft u alleen elke dag een ander pillendoosje op de timer te schuiven.

Wie heeft het meeste baat bij dit pillendoosje?

Iedereen die zijn therapie trouw wil volgen kan dit doosje goed gebruiken. Het komt de gezondheid zeker ten goede. Het is bijzonder geschikt voor wie meermaals per dag pillen moet innemen op vaste tijdstippen, zoals mensen met de ziekte van Parkinson.

Dit pillendoosje past perfect in een broek- of jaszak. Zo kunt u op stap gaan en moet u niet per se thuis zijn wanneer het tijd is voor uw medicatie. Het doosje is bovendien eenvoudig met één hand te openen. 
Voor mij persoonlijk is het pillendoosje onmisbaar, want nu vergeet ik nooit nog mijn medicijnen tegen de ziekte van Parkinson op tijd in te nemen. Daar ondervind ik elke dag de voordelen van!

Het pillendoosje met timer is te koop via de Vlaamse Parkinson Liga.

Een pillendoosje met timer (set 1) kost 20 euro, een houder met zeven pillendoosjes zonder timer (set 2) kost ook 20 euro (prijzen november 2012).

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Tai chi helpt parkinsonpatiënten beter stappen 03 07 2012
Parkinson
Tai chi helpt parkinsonpatiënten beter stappen

Tai chi: een totaaloefening

Tai chi chuan – in het kort: tai chi – combineert ontspannings- en gezondheidstechnieken met aanvals- en verdedigingsmethoden. De soepelheid...

Lees verder
Parkinson: moeite met complexe taken 12 06 2012
Parkinson
Parkinson: moeite met complexe taken

Behalve motorische stoornissen treden bij de ziekte van Parkinson ook cognitieve stoornissen op. Deze zijn minder opvallend en treffen voornamelijk de zogenaamde ‘ui...

Lees verder
Hallucinaties bij parkinson: spreek erover 27 04 2012
Parkinson
Hallucinaties bij parkinson: spreek erover

Mensen met hallucinaties nemen iets waar wat voor anderen niet zicht- of hoorbaar is. Naargelang de situatie is de patiënt er zich min of meer van bewust dat deze waa...

Lees verder
Op eigen houtje met parkinson 10 04 2012
Parkinson
Op eigen houtje met parkinson

Hoelang iemand met de ziekte van Parkinson zich alleenwonend kan redden, hangt grotendeels af van het tempo waaraan de ziekte evolueert. Maar zeker bij oudere mensen is...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook