Gepubliceerd op 21/12/2011 à 16:24
Blijven werken als u de ziekte van Parkinson heeft? Dat kan. Er bestaan heel wat maatregelen die u toelaten om aan de slag te blijven, ondanks de ziekte.
Bij de diagnose van de ziekte van Parkinson worden er veel zaken in vraag gesteld. Daarbij ook uw werk, als u nog ten minste nog niet pensioengerechtigd bent. Vroeg of laat zal de ziekte uw werk zeker beïnvloeden. Moet u daarom nu alle professionele activiteiten stopzetten? Ze ker niet. Veel parkinsonpatiënten worden immers getroffen door een depressie, en actief blijven is een uitstekende manier om de moraal hoog te houden. Om uw werkgever te overtuigen u in dienst te houden, bestaan er een aantal tewerkstellingsmaatregelen.
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft verschillende steunmaatregelen waarvoor ook parkinsonpatiënten in aanmerking komen:
Stel dat de toetsen op uw computerklavier te klein zijn geworden. U zou een aangepast klavier nodig hebben. U kan een tegemoetkoming krijgen voor de aankoop van het klavier. De werkgever kan trouwens ook een vergoeding krijgen, namelijk voor de aanpassingen die hij doet aan de arbeidspost (= alles in het bedrijf dat niet verplaatst kan worden). Zowel de werknemer als de werkgever moeten eerst de aanvraag doen vooraleer het gereedschap te kopen, of de arbeidspost aan te passen.
Als u zich door de ziekte niet naar uw werk kunt verplaatsen met het openbaar vervoer, ook niet met de begeleiding van een begeleider, maar wel met een auto, dan betaalt VDAB een vergoeding van 0,15 euro per kilometer. Is het enkel mogelijk u te verplaatsen in een speciale bus doordat u een elektrische rolstoel gebruikt, dan betaalt VDAB de kosten voor de bus deels terug. Opgelet! Deze tegemoetkoming is enkel voor personen die geen 300 meter kunnen stappen omwille van cardiorespiratoire of locomotorische problemen.
Stel dat u last heeft van blokkades, dat u zich in een off-fase bevindt. Dan heeft u misschien de hulp nodig van een collega om uw taak goed uit te voeren of hebt u specifieke aanpassingen in uw takenpakket nodig. Met de Vlaamse ondersteuningspremie blijft u aantrekkelijk voor uw werkgever.
In Vlaanderen en Brussel (voor Nederlandstaligen) is de VDAB bevoegd voor tewerkstellingsmaatregelen voor personen met een arbeidshandicap. Hoe vraagt u de maatregelen aan? Eerst moet u het recht op deze maatregelen aanvragen. De VDAB heeft op haar website een heus stappenplan uitgewerkt hoe u dat dient te doen. Eens u het recht heeft, kunt u de maatregelen aanvragen bij de dienst arbeidshandicapspecialisatie van uw provincie. Alle in te vullen documenten kunt u gemakkelijk downloaden van op dezelfde website. Voor meer info kan u ook bellen naar het gratis nummer 0800/30 700 (elke werkdag van 8 tot 20 uur).
Deel en print dit artikel
Vertraagde bewegingen, beven, loopproblemen … In België zouden ongeveer 30.000 personen de ziekte van Parkinson hebben. Daarbij zouden er meer mannen zijn dan vrouwen....
Lees verderStudies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging in de eerste stadia van de ziekte van Parkinson een doeltreffende met...Lichaamsbeweging vertraagt progressie bij parkinson
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte van het zenuwstelsel die zich vooral uit in de beweging...Vroeg stadium van parkinson: 30% van de patiënten weet het niet
Deze Duodopa®-pomp brengt de medicatie voor de ziekte van Parkinson via een sonde rechtstreeks in de twaalfvinger...Tekort aan dopamine opvangen bij de ziekte van Parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen