Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Diepe breinstimulatie (DBS) kan bij sommige parkinsonpatiënten de motorische symptomen sterk verminderen.
Diepe elektrische breinstimulatie is een neurochirurgische techniek waarbij er in de hersenen een elektrode wordt geplaatst die elektrische stroom afgeeft. De elektrode is verbonden met een bedieningsbakje onder de huid, ter hoogte van de borstkas of de buik. De patiënt beslist zelf wanneer hij zijn stimulator wil inschakelen en hoelang.
Diepe breinstimulatie helpt vooral de motorische symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen, zoals beven, akinesie (traag bewegen en startproblemen) en stijfheid. De verbetering treedt bijna onmiddellijk op zodra de stimulator gestart wordt, maar de effecten verdwijnen weer even snel bij uitschakeling.
Deze neurochirurgische techniek is niet zomaar onschuldig. Er kunnen immers complicaties optreden: infecties, hersenbloedingen, verplaatsing van de elektroden? Bovendien is diepe breinstimulatie zeker niet geschikt voor alle parkinsonpatiënten. De techniek levert de beste resultaten op bij jongere patiënten (onder de 65 jaar), die over normale intellectuele capaciteiten beschikken en geen ernstige psychiatrische stoornissen vertonen. Diepe breinstimulatie wordt trouwens alleen overwogen wanneer geneesmiddelen niet meer werken en de ziekte een ernstige handicap vormt voor de patiënt.
Per jaar worden er ongeveer honderd patiënten geopereerd in België. De ingreep wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en moet geval per geval goedgekeurd worden door het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). Kortom, deze spitstechnologie is momenteel slechts voorbehouden voor een minderheid van de patiënten.
Met dank aan dr. Frédéric Supiot, neuroloog in het Hôpital Erasme.
Deel en print dit artikel
Enkele druppels traanvocht. Meer is er volgens Marlies Gijs, biochemicus aan het Universitair Medisch Centrum in Maastricht, niet nodig om hersenaandoeningen zoals Alzhei...
Lees verderOnderzoekers van de Russische HSE Universiteit en de Britse Northumbria University hebben ontdekt dat tweetaligheid het verloop van leeftijdsgerelateerde achteruitgang in...
Lees verderDansen heeft een zeer gunstig effect omwille van meerdere redenen:
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen