Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Veel parkinsonpatiënten kampen ook met een depressie. Welk verband is er tussen beide ziekten?
Neerslachtigheid, verlies van zelfvertrouwen, angst... Bijna één op de twee parkinsonpatiënten (40%) zou minstens één keer in zijn leven kampen met depressieve gevoelens of zelfs een zware depressie*. Dat gemiddelde ligt veel hoger dan bij de algemene bevolking in dezelfde leeftijdsgroep (ongeveer 15%). Depressie zou hier onder meer kunnen samenhangen met het dopaminetekort dat zo typisch is voor de ziekte van Parkinson.
Ongeveer 30% van alle parkinsonpatiënten krijgt een depressieve episode vóór de ziekte van Parkinson zich bij hen manifesteert. Vandaar dat depressie een voorteken van de ziekte zou kunnen zijn, al kan ze er evengoed een reactie op zijn. Vaak is het immers zwaar om met parkinson te moeten leven. De motorische en niet-motorische stoornissen, die in een vergevorderd ziektestadium vaak ernstig zijn, kunnen de patiënt demoraliseren. Bovendien kunnen de bestaande behandelingen weliswaar het ziekteverloop vertragen, maar de ziekte nog altijd niet genezen.
Depressie kan een negatieve impact hebben op het ziekteverloop van parkinson. Soms ontstaat er een vicieuze cirkel: de patiënt raakt in een depressie, slaapt minder goed en is daardoor minder gemotiveerd om tegen zijn ziekte te vechten. Daardoor kunnen zowel de motorische (loopvermogen) als de niet-motorische stoornissen (geheugen, concentratie, slaapstoornissen, vermoeidheid) op hun beurt toenemen.
De geneesmiddelenbehandeling is er in de eerste plaats op gericht om het dopaminetekort te bestrijden. Zo nodig kan daar nog een antidepressivum van het type SSRI aan toegevoegd worden.
Tot slot kan een multidisciplinaire behandeling (arts, neuroloog, logopedist, kinesitherapeut...) de patiënt helpen om zich goed ondersteund te voelen.
Deze behandelingen blijken vrij doeltreffend, op voorwaarde dat er vroeg genoeg mee gestart wordt. Het is dan ook essentieel om een depressie bij parkinsonpatiënten zo snel mogelijk te diagnosticeren.
Deel en print dit artikel
Schrijfstoornissen treden op vanaf het prille begin van het ziekteproces en zijn voor de onwetende patiënt vaak een aanleiding...Een symptoom van de ziekte van Parkinson
François, 39 jaar, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn problemen begonnen enkele maanden na de start van zijn behandeling. “Door mijn behandeling ‘explodeerde’...
Uw mond, tong, hoofd, romp en/of ledematen beginnen abnormale onwillekeurige bewegingen te maken? Dat kan erop wijz...Dyskinesieën: langetermijneffecten van de behandeling
Stemmen, een aangetekende brief versturen, zijn facturen betalen… Al die plichtplegingen vergen een zeke...Waarom gebruikmaken van een volmacht of een algemene lastgeving?
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen