Gepubliceerd op 28/09/2012 à 14:32
Veel mensen met de ziekte van Parkinson ondervinden problemen met het zien. Hoewel er geen statistieken over hun aantal bestaan, kunnen onder deze klacht uiteenlopende oorzaken schuilen.
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zijn zo subtiel dat ze door een standaard oogonderzoek niet ontdekt worden. Prof. Luc Crevits, neuroloog-oogarts: "Sommige visuele klachten kunnen alleen dankzij uitgebreid onderzoek door de gespecialiseerde oogarts of de neuroloog worden opgespoord en bewezen. Want als alleen de gezichtsscherpte van deze mensen gemeten wordt, is er vaak niets aan de hand. Niettemin melden de mensen problemen met het zien, die bovendien een uitgesproken weerslag hebben op hun dagelijkse leven."
Soms is de oorzaak van het minder goed zien heel banaal: bijvoorbeeld droge ogen. Parkinsonpatiënten staren vaak in de verte voor zich uit en knipperen minder met hun oogleden. Nochtans is knipperen met de oogleden nodig om de ogen te bevochtigen. Ook sommige geneesmiddelen tegen parkinson kunnen de ogen uitdrogen. De behandeling ervan is eenvoudig en bestaat uit het aanbrengen van kunstmatige tranen.
Een andere 'banale' aandoening die problemen met het zicht kan geven, is een ooglidontsteking of blefaritis. Dat komt eveneens vaker voor bij parkinsonpatiënten dan bij de algemene bevolking. De behandeling hier is een oogzalf met antibioticum.
Problemen met het dichtbij zien kunnen dan weer ontstaan, omdat parkinsonpatiënten minder goed kunnen convergeren. Om een scherp beeld te krijgen – bij het lezen bijvoorbeeld – moeten de ogen immers naar elkaar toe draaien (convergentie). Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaat dat minder snel. Daardoor hebben zij heel vaak een probleem bij het lezen. De letters worden wazig en er kan ook dubbelzien ontstaan.
Personen met parkinson die zichtproblemen hebben, laten het best eerst hun gezichtsscherpte controleren en zo goed mogelijk corrigeren. Een aangepaste bril kan helpen. Verder kan de oogarts ook glaucoom (verhoogde druk in de oogbol) of cataract (vertroebeling van de ooglens) opsporen, die bij iedereen het zien kunnen aantasten.
Deel en print dit artikel
Partners van parkinsonpatiënten hebben het vaak moeilijk om de wensen van de zieke te kennen. De ziekte van P...Leven met de schommelingen van de ziekte van Parkinson
Patiënten met de ziekte van Parkinson of met valproblemen trainen gewoonlijk door te stappen op een loopband. Voor loopbandtr...Loopbandtraining in de virtuele realiteit
Voor personen met de ziekte van Parkinson kunnen de grote familiemaaltijden die eraan komen, zoals met Kerstmis of nieuwjaar, een...Parkinson: stress bij het familiemaal
Dit is de eerste studie die aantoont dat gentherapie met succes kan worden toegepast bij parkinsonpatiënten. Aan deze studie n...Eerste succes bij de ziekte van Parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen