Gepubliceerd op 12/03/2013 à 13:49
Een aantal fabrikanten van spelcomputers of spelconsoles promoot zichzelf als manier om een ‘gezondere leefstijl’ te verkrijgen. Maar wat kunnen ze parkinsonpatiënten bieden?
Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging in de eerste stadia van de ziekte van Parkinson een doeltreffende methode is om de evolutie van de ziekte te vertragen. Het effect zou verder reiken dan alleen lichamelijk. Een regelmatige lichaamsbeweging remt namelijk ook het optreden van psychische en sociale beperkingen af. Hoe gebeurt dit? Door fysieke training passen de hersenen zich sneller aan en kunnen zij beter presteren.
Andere vaststelling: klassieke fysiotherapie onder leiding van een fysiotherapeut verkleint de kans op vallen. Parkinsonpatiënten staan steviger op hun benen en behouden beter hun evenwicht. Kan een thuisprogramma met dezelfde soort oefeningen dit resultaat ook bereiken?
Om deze vraag te beantwoorden kozen de onderzoekers voor de Nintendo Wii Fit, een spelcomputer waarmee verschillende sporten kunnen worden beoefend. Bijvoorbeeld slalom of springen met een evenwichtsplank waarop beide voeten staan, of golf en bowling zonder de evenwichtsplank. Op het tv-scherm kan de speler zijn bewegingen volgen en punten scoren als hij het goed gedaan heeft.
Een aantal parkinsonpatiënten en evenveel gezonde personen, meestal de partners, kregen een trainingsprogramma van zes weken voorgeschoteld. De eerste sessie gebeurde onder supervisie van een begeleider. Het evenwicht werd getest voor de start van het programma, na drie weken en nog eens na zes weken.
Het evenwicht was zowel bij de mensen met de ziekte van Parkinson als bij de gezonde partners verbeterd. Alleen kwam de verbetering bij parkinsonpatiënten trager op gang. Bijvoorbeeld, een van de testen was het staan op één been. Parkinsonpatiënten konden na zes weken even lang op één been in evenwicht blijven als de partners na drie weken.
Het trainingsprogramma was een groot succes. Dat verklaren de onderzoekers ook door het plezier dat de deelnemers hadden door het trainen met de partner, soms zelfs met kinderen of kleinkinderen. Bovendien helpt het competitie-effect: iedereen wil immers punten scoren en het zo goed mogelijk doen. Dat stimuleert niet alleen de spieren maar ook alle zintuigen en het goede humeur.
En als het dan nog helpt om het evenwicht beter te bewaren en minder te vallen, dan zouden mensen met de ziekte van Parkinson het nuttige aan het aangename kunnen koppelen...
Deel en print dit artikel
Iedereen kent de motorische symptomen die de ziekte van Parkinson kenmerken: beven, moeite om te bewegen of traag bewegen (bradykinesie), en spierstijfheid. Daarnaast...
Meer dan de helft van alle parkinsonpatiënten klaagt over pijn. Tegelijk wordt pijn als symptoom vaak over het hoofd gezien in de neurologie. Artsen en patiënten he...
Slaapstoornissen zijn minder bekend dan de motorische en psychische symptomen van parkinson. Toch tasten ze de levenskwalit...Slaapstoornissen tasten levenskwaliteit aan
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen