Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Movere is een Luikse wetenschappelijke groep die onderzoek doet naar de ziekte van Parkinson. De aanpak is op zijn minst origineel.
De wetenschappelijke groep Movere ontstond in 2009 aan het CHU de Liège. Samen met zijn team, heeft dr. Gaëtan Garraux, neuroloog en onderzoeker aan het FNRS, het initiatief genomen om deze vereniging van wetenschappers op te richten. Ze bestaat uit clinici en onderzoekers en heeft tot doel het onderzoek naar de ziekte van Parkinson in België te ontwikkelen om de diagnostische en therapeutische behandeling te verbeteren.
Het bijzondere aan Movere is de aanpak: deze wil zo multidisciplinair mogelijk zijn. Op dit ogenblik maken neurologen, neurochirurgen, specialisten in genetica, in proteomica (de studie van de eiwitten in het bloed die markers kunnen zijn voor de ziekte van Parkinson), in beeldvorming van de hersenen, maar ook neuropsychologen, kinesitherapeuten en ingenieurs deel uit van de groep.
Een van de onderzoeksprogramma's van Movere beoogt een verbeterde diagnose van de ziekte. De onderzoekers proberen dus biomarkers of een combinatie van diagnostische biomarkers voor de ziekte te ontwikkelen. Een ander project richt zich op de studie en de betere behandeling van de loopstoornissen bij de patiënten.
Aan de patiënten onder behandeling bij Movere wordt gevraagd om vrijwillig en anoniem een nauwkeurige medische vragenlijst in te vullen, om zich te onderwerpen aan een bloedtest, aan een registratie van de trillingen (of van elk abnormaal bewegingsverschijnsel) en aan een gedetailleerd onderzoek van hun hersenen via een MRI-scan. Bovendien wordt hen gevraagd nieuwe behandelingen uit te testen. Op deze manier dragen de patiënten bij tot de vooruitgang van de wetenschap.
En hoewel het nog te vroeg is om te spreken over resultaten, toch bestaat er geen enkele twijfel dat dit initiatief een positieve bijdrage levert voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson!
Deel en print dit artikel
Neerslachtigheid, verlies van zelfvertrouwen, angst... Bijna één op de twee parkinsonpatiënten (40%) zou minstens één keer in zijn leven kampen met depressieve gevoelen...
Zo een 70 à 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson verliezen hun reukzin! Typisch voor dit gedeeltelijke (hyposmie) of totale (anosmie) verlies van het reukve...
Het 'dopaminerge disregulatie'-syndroom is een specifieke gedragsstoornis die voorkomt bij ongeveer 4% van alle parkinsonpatiënten (1). Z...Dwangmatig geneesmiddelengebruik
Een opgeblazen gevoel, pijn in de darmen, veel te weinig naar het toilet gaan? Ongeveer 50% van de parkinsonpatiënten klaagt over constipatie. In de totale bevolking is...
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen