Gepubliceerd op 10/04/2012 à 09:37
De ziekte van Parkinson eist altijd op de één of andere manier haar tol, maar ze hoeft niet met alles weg te lopen. Zelfstandig blijven wonen is mogelijk, ook als er geen partner in huis is.
Hoelang iemand met de ziekte van Parkinson zich alleenwonend kan redden, hangt grotendeels af van het tempo waaraan de ziekte evolueert. Maar zeker bij oudere mensen is ook het gelijktijdig bestaan van andere ziekten, zoals gewrichtsaandoeningen, een relevante factor. Sommige personen worden snel afhankelijk, anderen slagen er soms in tientallen jaren op eigen houtje thuis te blijven wonen. “Meestal komt het zelfstandig functioneren in het gedrang door een verstoord gangpatroon of door valneigingen”, zegt professor Patrick Santens, neuroloog aan het UZ Gent. “Andere patiënten worden echter vooral gehinderd door cognitieve stoornissen, zoals geheugenstoornissen, waarmee de ziekte typisch gepaard gaat.”
Een belangrijke troef voor het optimale behoud van zelfredzaamheid is het gebruik van geschikte hulpmiddelen. Het correct instellen en gebruiken van geneesmiddelen, evenals aangepaste kinesitherapie zijn voor de hand liggende maatregelen.
Als er problemen optreden om zich te wassen, zich aan te kleden en/of te werken in de keuken, bieden gezinshulp en/of het aan huis bestellen van maaltijden een uitweg.
Sinds 2011 is er terugbetaling voorzien voor een huisbezoek van een ergotherapeut, op voorschrift van de revalidatiearts. “Met ergotherapie aan huis beogen we in eerste instantie de wooninrichting aan te passen om vallen te voorkomen en het voortbewegen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen”, zegt Nicole Sanden, gespecialiseerd ergotherapeut. “Meubels moeten bijvoorbeeld ver genoeg uit elkaar worden geplaatst, terwijl rondslingerende voorwerpen uit den boze zijn. Eventueel werken we zelfs samen met een architect om de nodige aanpassingen door te voeren. Hiervoor is onder bepaalde voorwaarden financiële tegemoetkoming voorzien. Daarnaast helpen we de patiënt strategieën te ontwikkelen om zijn handelingen zo doeltreffend mogelijk uit te voeren en zich vlot in huis te verplaatsen. Bewegingsstoornissen bij mensen met de ziekte van Parkinson zijn zeer specifiek, wat verklaart dat we speciale zorgprogramma’s hebben ontwikkeld.”
Voor meer inlichtingen over de beschikbare hulp kunt u terecht bij het ziekenfonds. Het verhuurt ook aangepaste toestellen en instrumenten waarmee u meer grip op het dagelijkse leven krijgt.
Vergeten we ten slotte niet dat de weerbaarheid in moeilijke omstandigheden tussen de oren zit. Daarom is het essentieel om sociaal contact te behouden, eventueel via een patiëntenvereniging. Zo wordt het moreel bewaard en blijft u zo lang mogelijk zelfstandig wonen.
Deel en print dit artikel
Iedereen kent de motorische symptomen die de ziekte van Parkinson kenmerken: beven, moeite om te bewegen of traag bewegen (bradykinesie), en spierstijfheid. Daarnaast...
Meer dan de helft van alle parkinsonpatiënten klaagt over pijn. Tegelijk wordt pijn als symptoom vaak over het hoofd gezien in de neurologie. Artsen en patiënten he...
Slaapstoornissen zijn minder bekend dan de motorische en psychische symptomen van parkinson. Toch tasten ze de levenskwalit...Slaapstoornissen tasten levenskwaliteit aan
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen