Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Geleide visualisatie is een relaxatietechniek om beven bij parkinsonpatiënten te verminderen. Tekst en uitleg.
Beven (tremor) is een zeer frequent symptoom bij de ziekte van Parkinson. Bijna 70 % van de patiënten heeft er last van. Beven kan behoorlijk hinderlijk zijn in het dagelijks leven, omdat het zo sterk opvalt. Bovendien neemt het toe bij stress.
Geleide visualisatie (mentale beeldvorming) is een relaxatietechniek waarbij de verbeelding van patiënten gebruikt wordt door specifieke mentale voorstellingen bij hen op te roepen. Het is daarbij de bedoeling dat ze zich rustige en vreedzame taferelen voor de geest halen, om tot rust te komen. Onderzoekers van de Universiteit van Haifa (Israël) hebben de effecten van deze techniek uitgetest bij parkinsonpatiënten die last hebben van matig of hevig beven*. Bij alle patiënten verminderde of verdween het beven tijdens de relaxatiesessie. Bij sommige patiënten hield dat positieve effect zelfs nog tot enkele uren na de sessie aan.
Dezelfde tests werden uitgevoerd via andere relaxatietechnieken, zoals muziektherapie en zelfrelaxatie, maar die bleken minder goede resultaten op te leveren. Geleide visualisatie kan zeker de klassieke medische behandeling van parkinsonbeven niet vervangen. Toch bewijzen deze resultaten volgens de onderzoekers dat deze techniek wel degelijk een nuttige aanvulling kan zijn.
Voor verdere inlichtingen, kunt u l'institut de nouvelle hypnose en la société belge de sophrologie et de relaxation contacteren.
Deel en print dit artikel
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen