Gepubliceerd op 14/11/2017 à 10:29
Dansen wordt op Europees vlak officieel aanbevolen voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Een gesprek over deze artistieke bezigheid met dokter Olivier Bouquiaux, neuroloog en oprichter van het project Kinesiphilia.
Dansen heeft een zeer gunstig effect omwille van meerdere redenen:
Uiteraard zijn er verbeteringen op motorisch vlak, en dit al tijdens de danslessen, maar zeker ook op lange termijn. Bij patiënten die gedurende zes maanden regelmatig danslessen gevolgd hebben, is er een grote motorische vooruitgang merkbaar. Ook de cognitieve capaciteiten (op het vlak van aandacht, concentratie en geheugen) en het humeur verbeteren (minder neerslachtigheid en angst...). Men mag trouwens ook niet vergeten dat een patiënt die een danscursus wil volgen een grote stap voorwaarts zet in het aanvaarden van zijn ziekte: hij komt eens buiten, hij heeft een partner die hem vergezelt en hij zet de stap om ook andere patiënten te leren kennen... Dit alles speelt ook een grote rol op moreel vlak! Dokter Bouquiaux vervolgt: "De groepslessen creëren een band tussen de deelnemers: we merken een teamspirit en er ontstaan vriendschappen... Bovendien zorgt het dansen ervoor dat de patiënt een ander beeld krijgt van zichzelf en van zijn ziekte."
Wat betreft de dansstijl, focussen de wetenschappelijke studies voornamelijk op de gunstige effecten van tango en volksdansen. Maar er zijn bekende dansscholen die zich op klassieke dans richten. "Bij ons project Kinesiphilia worden er verschillende soorten dansen aangeleerd, bijvoorbeeld Afrikaanse dans. Wat betreft de frequentie, is één dansles per week al doeltreffend."
Ja, ook andere sporten kunnen zorgen voor een verbetering, bijvoorbeeld nordic walking, uithoudingstrainingen en sporten waarbij het evenwicht wordt bevorderd, zoals tai chi. Het is best om gemiddeld 30 minuten fysieke activiteit per dag te hebben door middel van drie sessies van één uur per week. Maar in het algemeen zorgt ook een kleine hoeveelheid fysieke activiteit al voor een zeer positief effect. "“Weinig is al veel” en “Het is nooit te laat, maar altijd tijd”, dat zijn twee zinnen die ik vaak zeg tegen mijn patiënten. Het doel is vooral om nooit te lang te stoppen met de fysieke activiteit. Bij patiënten die nog maar zes maanden gestopt zijn, is er al een verslechtering van de fysieke capaciteiten te merken", legt Olivier Bouquiaux uit. Om dat te vermijden, is het belangrijk dat de patiënt plezier beleeft aan de fysieke activiteit. Als hij het als een verplichting ziet, dan zal dat een negatief effect hebben op hem. Als hij daarentegen met plezier beweegt, dan zal hij er veel meer baat bij hebben!
Deel en print dit artikel
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen