Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Behandeling van de ziekte van Parkinson kan verslavend werken bij de patiënt. Gelukkig is het 'dopaminerge disregulatie' - syndroom eerder zeldzaam.
Het 'dopaminerge disregulatie'-syndroom is een specifieke gedragsstoornis die voorkomt bij ongeveer 4% van alle parkinsonpatiënten (1). Ze wordt gekenmerkt door verslaving aan de dopaminerge behandeling, vooral dan dopamine en dopamineantagonisten. De patiënt gebruikt die geneesmiddelen dwangmatig, boven de voorgeschreven dosissen en vooral boven wat medisch verantwoord is.
De dopaminerge behandeling wordt dan zowel oorzaak als gevolg van het syndroom, want ze veroorzaakt via conditionering dwangmatig gebruik van deze substantie. Dopamine wordt in dat geval meer gebruikt om klinische ontwenningsverschijnselen te voorkomen dan om haar weldadige effecten. Verslaving wordt dan een reflexmatig verschijnsel dat de patiënt nog moeilijk onder controle krijgt (2).
Het syndroom gaat vaak gepaard met impulscontrolestoornissen. Zo kan de patiënt een pathologische en dwangmatige verhouding ontwikkelen tegenover voeding, aankopen, kansspelen of seksualiteit. De patiënt kan ook niet-productieve, repetitieve en dwangmatige handelingen vertonen. Zo knutselen mannen voortdurend hetzelfde in elkaar of bewerken ze hetzelfde stukje grond, terwijl vrouwen zich overdag de hele tijd maquilleren... Tot slot is er sprake van sterke stemmingswisselingen. Al die symptomen veroorzaken vaak relatieproblemen en kunnen tot sociaal isolement leiden.
Allereerst moet dit syndroom herkend worden bij parkinsonpatiënten. Bij gedragsstoornissen is het dan ook noodzakelijk om erover te praten met een arts. Momenteel blijft de behandeling echter beperkt: ze is vooral gebaseerd op het verlagen van de dosissen van de dopaminerge behandeling en op de toediening van antidepressiva. Verder kunnen de impulscontrolestoornissen behandeld worden met psychotherapie, meer bepaald cognitieve en gedragstherapie (1).
Deel en print dit artikel
Bij patiënten met de ziekte van Parkinson beginnen seksuele stoornissen meestal nadat er eerst motorische stoornissen...Seksuele stoornissen met fysiologische oorzaak
In de meeste gevallen ontstaat de ziekte van Parkinson rond 60 jaar. Toch krijgt 5 tot 10% van de patiënten de eerste symptome...Wie zijn die jonge parkinsonpatiënten?
Dystonie is een onnatuurlijke stand (vast of mobiel) die ontstaat door onvrijwillige spiersamentrekkingen, meestal aan de extremiteiten (ledemaatuiteind...Wat is dystonie?
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die afgescheiden worden door de eierstokken. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de...Verband tussen oestrogeen en parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen